Oranje komt in ander systeem niet in problemen en boekt simpele zege op Griekenland

• Jesse Wieten

redacteur Nederlands elftal

Bekijk de samenvatting van het duel Nederland - Griekenland (3-0)

Na drie nederlagen en elf tegendoelpunten in vier wedstrijden, na een zomer vol hoofdbrekens, had bondscoach Ronald Koeman zijn conclusies getrokken. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland koos hij voor een systeem met wingbacks. Het resultaat mocht er zijn: 3-0.

En dat was precies de gedachte achter de ommezwaai. "Er moet wel resultaat zijn, ik moet ontwikkeling zien. Dat heb ik te weinig gezien", legde hij vooraf uit. En zo startte Koeman praktisch in het WK-systeem van zijn voorganger Louis van Gaal en dat terwijl hij bij zijn presentatie juist had verkondigd daarvan af te stappen.

De matige resultaten met 4-3-3 deden Koeman uitwijken naar 3-4-3. Denzel Dumfries en Daley Blind bezetten de flanken. Verder koos Koeman voor Wout Weghorst in de spits en voor de ervaring van Marten de Roon naast Frenkie de Jong op het middenveld.

Eerste interlandgoal De Roon, Dumfries floreert

Dat uitgerekend De Roon Oranje in de 17de minuut op voorsprong schoot, paste prima in het script. Na een hoekschop van Blind kopte Dumfries de bal richting strafschopstip, waar De Roon stond om af te drukken. Het was de eerste goal voor De Roon in zijn 38ste interland.

De Roon schiet Oranje met eerste interlandgoal op voorsprong tegen Griekenland

Het doelpunt zorgde voor opluchting bij Koeman en Oranje en dat was onder meer te zien bij Xavi Simons. Het talent draaide zich knap weg, baande zich een weg richting het Griekse doel en was met een van richting veranderd schot dicht bij een treffer. Odisseas Vlachodimos kreeg er nog net een hand tegen.

Een prachtige aanval vormde de inleiding van de 2-0. Dumfries stuurde Simons weg, kreeg de bal terug, waarna de wingback de bal voorzette richting de tweede paal. Daar stond Cody Gakpo klaar om de bal met de borst aan te nemen en binnen te schieten.

De stand in de poule van Oranje

Dumfries floreerde in zijn vertrouwde wingbackrol en was met een schot op de paal dicht bij de derde goal van Oranje. Na opnieuw een mooie aanval die door Gakpo was opgezet, liet Dumfries weer een assist noteren. Spits Weghorst kopte binnen voor zijn eerste doelpunt in een half jaar.

Met de keuze van Mark Flekken op doel boven Bart Verbruggen had Koeman ook op doel gekozen voor ervaring. De keeper van Brentford werd door de Grieken pas vlak voor rust op de proef gesteld. Flekken liet zich niet verrassen door de vrije trap van de Griekse aanvoerder Tasos Bakasetas.

Met de 3-0 voorsprong bij rust wist Koeman al dat zijn ommezwaai tot het gewenste resultaat zou leiden. Met Stefan de Vrij voor de geblesseerde Nathan Aké was het een kwestie van uitspelen. De Grieken konden, ondanks de aanwezigheid van AZ-spits Vangelis Pavlidis, niets uitrichten. Een comeback zat er nooit in.

Simons ontbolstert, Reijnders debuteert

Simons, die bij Oranje nog niet echt was ontbolsterd, ging steeds meer lijken op het spectaculaire talent van PSV en nu RB Leipzig en zorgde voor het nodige vertier in de wat saaie tweede helft. Een vrije trap van Simons ging maar net naast.

De stand bood Koeman ook de gelegenheid om meer spelers aan het werk te zien en zo maakte Tijjani Reijnders als invaller voor De Roon zijn debuut en kwamen ook Noa Lang (voor Gakpo), Joey Veerman (voor Frenkie de Jong) en Matthijs de Ligt (voor Dumfries) binnen de lijnen.

Vlachodimos voorkwam dat Reijnders zijn debuut kon bekronen met een doelpunt. Het mocht de pret niet drukken voor de onbevreesde debutant. Probleemloos speelde Oranje de wedstrijd uit. Met een overtuigende zege op Griekenland had Koeman, met Van Gaal als toeschouwer, zijn resultaat te pakken.