Tijjani Reijnders in Zeist
NOS Voetbal

Toen het Oranjeleven van Reijnders begon: 'Kreeg meteen appje van zijn vader'

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Als AC Milan-middenvelder Tijjani Reijnders vanavond tegen Griekenland debuteert in het Nederlands elftal (EK-kwalificatieduel om 20.45 uur) maakt het oranjehart van Bert Konterman een sprongetje en denkt Michel Vonk terug aan wedstrijdjes voor 600 toeschouwers in het winderige Wijdewormer.

De 52-jarige Konterman is de man die Reijnders voor het eerst een kans gaf in Oranje, in het shirt van Oranje onder 20 welteverstaan. Het was het najaar van 2018. Reijnders was bezig aan zijn tweede seizoen bij Jong AZ in de eerste divisie. Niet eerder had het talent een uitnodiging uit Zeist ontvangen.

'Verwachten vaak te veel van jonge spelers'

Als bondscoach van het beloftenelftal dacht Konterman wel aan Reijnders, met wiens vader Martin hij nog bij FC Zwolle had gespeeld. "Ik had op het middenveld wat nodig, kende Tijjani nog en in overleg met AZ heb ik hem erbij gehaald", weet Konterman. "Ik kreeg meteen een appje van zijn vader Martin. Hij vond het supergaaf."

Vonk had Reijnders dat seizoen bij Jong AZ onder zijn hoede. "Hij trainde vaak mee met de A-selectie, maar speelde zijn wedstrijden bij Jong AZ", zegt de nu 54-jarige Vonk. "In het eerste had hij toen onder anderen Fredrik Midtsjø en Teun Koopmeiners voor zich. Hij moest vlieguren maken, veel wedstrijden spelen om zich te ontwikkelen."

"Het loopvermogen, de fitheid, het surplus aan creativiteit, de loopacties had hij toen al", zegt Vonk. "Bij Jong AZ kon hij elke week spelen. Het gaf hem de gelegenheid te groeien. We verwachten vaak te veel van jonge spelers. Sommigen hebben iets meer tijd nodig."

'Gevierd alsof we Europees kampioen waren'

Konterman liet Reijnders op 20 november 2018 als invaller voor Cody Gakpo zijn eerste Oranje-minuten maken tegen Italië onder 20 in Katwijk (3-2 winst) in het kader van een competitie voor beloftenteams. Daarna kwam Reijnders ook nog in actie tegen Mexico (3-2 winst) en in en tegen Tsjechië in maart 2019 (0-2 winst).

"Het was een geweldig jaar", weet Konterman. "Door die laatste overwinning wonnen we de competitie en hielden we landen als Portugal, Italië, Duitsland en Engeland onder ons. Dat hebben we daar wel even gevierd tot in de kleine uurtjes, alsof we Europees kampioen waren geworden."

Tijjani Reijnders in Zeist

"Ik kreeg in dat team allemaal spelers die vonden dat ze bij hun club al in de basis hoorden te spelen", vertelt Konterman. "Noa Lang bijvoorbeeld zat op een dood spoor bij Ajax. De meesten waren zwaar gefrustreerd. De eerste dag bij elkaar moest ik dan een praatsessie houden en daarna lekker trainen. In dit team konden ze zich bewijzen."

Reijnders behoorde ondanks het gebrek aan speeltijd in het eerste van AZ niet tot de gefrustreerde spelers. "Die was altijd vrolijk en zeurde nooit. Voor een trainer heel prettig", glimlacht Konterman. "Hij wist ook wel waar hij stond. Dat hij er nog niet was, dat zijn tijd zou komen."

Dat beaamt Vonk: "Hij had geduld en was altijd positief. Natuurlijk was het weleens moeilijk, maar hij had altijd zin om te spelen."

Moeiteloos

Reijnders paste zich volgens Konterman moeiteloos aan, op en buiten het veld. "Hij was bescheiden, keek eerst de kat uit de boom. Zijn vader is een bluffertje. Tijjani en zijn broer Eliano zijn lieve jongens die altijd lachen. Maar als het balletje rolt, geven ze honderd procent. Op het veld kon hij makkelijk mee. Dit was voor hem geen grote stap."

Tijjani Reijnders voor Jong AZ in 2018

Het geduld van Reijnders bij Jong AZ werd lang op de proef gesteld. Een huuravontuur bij RKC Waalwijk strandde in de coronatijd. Pas onder Pascal Jansen werd Reijnders twee jaar geleden bij AZ op 23-jarige leeftijd een vaste waarde in het eerste en ook snel een bepalende speler.

Vorig jaar kreeg Konterman een telefoontje van Martin Reijnders. "Rangers, mijn oude club wilde hem hebben", vertelt Konterman. "Martin vroeg aan mij wat verstandig was. Ik vond het verstandiger bij AZ te blijven. Rangers is een grote club, maar hij was nog niet klaar bij AZ en misschien zouden er over een jaar nog grotere clubs komen."

"Bovendien vond ik dat hij beter in het Spaanse of Italiaanse voetbal zou passen", gaat Konterman verder. "Gelukkig is dat uitgekomen. Goed dat hij niet is gegaan. Zijn geduld is absoluut beloond. Hij heeft bij AZ een fantastisch jaar gehad en speelt nu bij AC Milan."

Droomstart bij Milan

Bij Milan kende Reijnders een droomstart. De rossoneri wonnen de eerste drie wedstrijden van het seizoen in de Serie A en op het driemansmiddenveld maakt Reijnders indruk. Hij speelde alle wedstrijden van begin tot eind. Geen wonder dat Reijnders Zeist met een extra grote glimlach kwam binnenwandelen.

De NOS was vorige week op bezoek bij Tijjani Reijnders in Milaan.

Een debuut in Oranje lonkt. Frenkie de Jong is op het middenveld boven alle twijfel verheven. Verder is het puzzelen. De afgelopen vier interlands mochten Marten de Roon, Georginio Wijnaldum, Kenneth Taylor, Davy Klaassen, Mats Wieffer, Teun Koopmeiners, Xavi Simons en Joey Veerman het proberen.

En nu een kans voor Reijnders naast De Jong, of ervoor? "Nu wil ik hem weleens in Oranje zien", zegt Vonk. "Ik ben echt benieuwd. Hij kan iets extra's brengen met zijn creativiteit en loopvermogen."

Daar sluit Konterman zich bij aan: "Wat mij betreft staat hij in de basis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl