NOS Voetbal

Verbruggen staat te popelen om zijn debuut te maken onder de lat bij Oranje

Verbruggen: 'Als je jezelf niet zou opstellen, is er wat mis in het koppie'

Hij zou de jongste doelman in het Nederlands elftal kunnen worden sinds Jan van Beveren, die in 1967 pas 19 jaar was toen hij zijn interlanddebuut maakte. Maar Bart Verbruggen weet drie dagen voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk nog niets van een opstelling. "Ik ben wel heel nieuwsgierig", bekent de 21-jarige keeper.

Verbruggen, die er vorige maand ook bij was toen de nu door ziekte gevelde Mark Flekken onder de lat stond tegen Griekenland en Ierland, maakt een gretige indruk en voelt zich dan ook helemaal klaar voor een eerste optreden in Oranje. De in Breda opgegroeide Zwollenaar, die in de huidige Oranje-selectie 'nieuweling' Nick Olij en de alsnog opgeroepen WK-keeper Andries Noppert als concurrenten heeft, zou zichzelf dan ook zonder meer opstellen.

"Dat doet iedereen toch? Als dat niet zo is, gaat er wat mis in het koppie, denk ik. Ik heb vertrouwen in mezelf. Ik hoop dat ik dat ook naar de bondscoach uitstraal en dat ik dat heb laten zien. En dan zien we wel wie hij vrijdag onder de lat zet."

Roulatiesysteem

Bij zijn nieuwe werkgever Brighton & Hove Albion, die hem voor 20 miljoen euro overnam van Anderlecht, staat hij daar niet elke wedstrijd op doel. Niet omdat Roberto de Zerbi het toch niet zo in de jongeling ziet zitten, maar omdat de Italiaanse manager een roulatiesysteem hanteert waarin ook de keepers meedraaien.

"Ja, dat is vrij nieuw in de voetbalwereld dat een ploeg niet echt één vaste keeper heeft. Maar ik leer er veel van. Zoals ik veel leer van het daar zijn in het algemeen, in dat land, in die competitie en bij die ploeg. Ik word er altijd enthousiast van als ik veel leer. Dus ik zit daar op mijn plek."

Brighton-doelman Bart Verbruggen brengt redding tegen Chelsea

De overgang van de Belgische Eerste Klasse naar de Engelse Premier League lijkt groot voor zo'n jonge doelman. "Nou ja, je gaat er heen omdat je er klaar voor bent", riposteert Verbruggen. "Maar het is een ander niveau. Het gaat allemaal net even wat sneller en net even wat beter. Er is ook net even wat minder ruimte voor fouten. Ik vind dat hartstikke leuk. Het is een mooie uitdaging."

Te kort balletje

De 1,94 meter lange sluitpost staat inmiddels op vier wedstrijden in de Premier League - Jason Steele nam de andere vier voor zijn rekening - en moest daarin tot nu toe zeven keer vissen. Afgelopen zondag had hij tegen Liverpool (2-2) zelf mede schuld aan een tegentreffer: hij bracht met een kort balletje een teamgenoot in de problemen, waarna het repareerwerk ten koste ging van een strafschop.

Bondscoach Ronald Koeman had dat ook gezien en liet op de persconferentie van maandag weten dat hij zoiets beslist niet wil zien bij het Nederlands elftal. "Ik heb het gehoord, ja", reageert de doelman met een lichte glimlach. "Het zijn verschillende trainers met verschillende speelwijzes. Ik denk dat je als speler de taak hebt om de speelwijze uit te voeren die de trainer en het team van je vragen."

Andries Noppert, Bart Verbruggen en Nick Olij op de training van Oranje

En dat deed hij dus, wil Verbruggen maar zeggen. Tegen Bournemouth (3-1 winst) ging het met het meevoetballen ook al mis. Maar hij kan het ook anders. "Iedere speler heeft zijn karakteristieken. En een van de karakteristieken van mij is dat ik comfortabel aan de bal ben, ook bij ballen over 30, 40 meter."

Hij staat te popelen om dat ook in Oranje te laten zien. Hij zal zijn kans - en die is levensgroot, aldus oranje-volgers - in ieder geval met beide handen grijpen. Klemvast. Een kwestie van zichzelf blijven. "Gewoon doen wat ik altijd doe. Dan weet ik van mezelf dat ik de kwaliteiten heb om een goede wedstrijd neer te zetten. Ik hoop dat ik de kans krijg om mijn debuut te maken. Ik heb er superveel zin in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl