Oranje komt rampstart in Dublin te boven en klopt Ierland in EK-kwalificatie

• Jesse Wieten

redacteur Nederlands elftal

Samenvatting EK-kwalificatieduel Ierland - Nederland (1-2)

Het Nederlands elftal heeft met een 2-1 zege op Ierland in Dublin een grote stap gezet richting het EK. Oranje startte het kwalificatieduel zwak, kwam vroeg op achterstand, maar stelde mede dankzij een nieuwe systeemwissel van bondscoach Ronald Koeman in de tweede helft de overwinning veilig.

Door de overwinning behoudt Nederland, dat met Matthijs de Ligt, Donyell Malen en Mats Wieffer drie nieuwe namen kende ten opzichte van het duel met Griekenland, met negen punten uit vier duels de tweede plaats in de poule. Het ongenaakbare Frankrijk gaat met vijf zeges in vijf kwalificatieduels aan de leiding.

Griekenland, dat vanavond met 5-0 van Gibraltar won, bezet de derde plaats met evenveel punten als Oranje, maar met een wedstrijd meer gespeeld. De nummers een en twee uit de groep gaan naar het EK.

Bekijk in de carrousel hieronder de stand in de poule, een samenvatting van Griekenland en alle reacties na Ierland-Nederland.

• NOS

Bekend was dat Ierland moest winnen om nog kans te blijven maken op EK-kwalificatie en dat de Ieren daarom vanaf de start vol gas zouden geven. Een rustig begin zou het niet worden. Rustig opbouwen van achteruit leek niet de meest voor de hand liggende optie voor Oranje.

Strafschop Ierland, strafschop Oranje

Toch was dat de wijze waarop Oranje in het begin onder de Ierse druk dacht te kunnen uitspelen. Doelman Mark Flekken speelde in de eerste minuut eerst Mats Wieffer in, dat ging nog goed, Virgil van Dijk passte rustig terug op Flekken, dat ging nog goed. Vervolgens bood Frenkie de Jong zich aan in eigen strafschopgebied en Flekken ging in op dat aanbod.

Dat ging niet goed. Met Alan Browne in zijn rug was het geen goed idee van De Jong zich aan te bieden en ook geen goed idee van Flekken hem aan te spelen. Browne onderschepte de bal, Adam Idah speelde Chiedozie Ogbene in, waarna Wieffer met een sliding een snelle tegengoal voorkwam.

Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Shane Duffy echter op de arm van Oranje-aanvoerder Van Dijk en kreeg Ierland een strafschop. Spits Idah schoot de penalty overtuigend langs Flekken. Een rampstart voor Oranje en een geval van eigen schuld, dikke bult.

Idah zet Ierland met strafschop vroeg op voorsprong

Pas na een kwartier kreeg het Nederlands elftal iets meer controle over de wedstrijd en hield de ploeg van Koeman de bal wat langer in bezit. Toen viel ook snel de 1-1. Cody Gakpo liet zich terugvallen naar het middenveld en verzond de bal naar de diepgaande wingback Denzel Dumfries, die werd neergemaaid door doelman Gavin Bazunu.

Opnieuw wees scheidsrechter Irfan Peljto naar de stip. Dit keer mocht Oranje een strafschop nemen en ging Gakpo achter de bal staan. De aanvaller van Liverpool schoot laag in de hoek binnen. Doelman Bazunu was dichtbij, maar kon net geen redding brengen. De diepgang van Malen leidde tot twee kansen, maar geen goals.

Oranje op 1-1 in Dublin door strafschop Gakpo

Achterin bleef het gestuntel van Oranje pijn aan de ogen doen. Flekken speelde ballen over de zijlijn, Van Dijk had bij een bijna verloren duel met Idah geluk dat de Ier een overtreding maakte en De Jong liet zich op rand eigen strafschopgebied nog een keer aftroeven door Browne, dit keer zonder fatale afloop.

Koeman had vanaf de kant in woord en gebaar getracht lijn in het spel van Oranje te brengen en nam in de rust maatregelen. En jawel, daar werd het aloude 4-3-3 weer van stal gehaald door de bondscoach die eerder deze week juist het 3-4-3 weer had ingebracht.

Wieffer, die na een overtreding op Jason Knight geel had gekregen, maakte plaats voor Tijjani Reijnders. Daley Blind, die met Nathan Aké in de eerste helft de grootste moeite had met de snelheid van Matt Doherty en Ogbene, bleef ten faveure van Weghorst achter in de kleedkamer.

Invaller Weghorst matchwinner

Waar het 3-4-3 tegen de Grieken in de eerste helft tot succes leidde, was het nu de systeemwissel naar 4-3-3 die in Dublin voor een ommezwaai zorgde in de tweede helft. Opeens was Oranje de bovenliggende partij, bepaalde Nederland het tempo en was het wachten op een Nederlandse goal.

Dumfries, de man van drie (of twee) assists tegen de Grieken, bewees ook in dit systeem een belangrijke schakel te kunnen zijn in het aanvalsspel. Een voorzet van de speler van Internazionale bereikte Xavi Simons net niet, maar na een pass van De Jong was zijn kopbal op maat voor Weghorst: 2-1 voor Nederland.

Fraaie aanval Oranje tegen Ierland: Weghorst zet Nederland op 2-1

Evenals tegen de Grieken was Weghorst, die voor de interlandperiode bijna een half jaar droogstond, trefzeker. Het was de nekslag voor de Ieren, die vol energie nog van alles probeerden, maar Oranje niet echt meer in problemen brachten, waar Nederland in de counter naliet het duel definitief te beslissen.

Het was geen comeback als die memorabele op Dalymount Park in 1983 (2-3) en geen traumatisch drama als op Lansdowne Road in 2001 (1-0), maar ook deze editie van Ierland-Nederland was er een om te onthouden. In het Aviva Stadium zette Oranje een grote stap richting plaatsing voor het EK.