Jenin op de Westelijke Jordaanoever
NOS Nieuws

'Aanval op Jenin brengt Israëliërs en Palestijnen dieper in spiraal van geweld'

De militaire operatie van Israël in de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever heeft wederom de verhoudingen tussen Israëliërs en Palestijnen op scherp gezet. Als reactie op de operatie van Israël, reed vandaag een 23-jarige Palestijn met een auto in op voetgangers in Tel Aviv.

In de nacht van zondag op maandag viel het Israëlische leger met veel machtsvertoon het vluchtelingenkamp in Jenin binnen. Duizenden Palestijnen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld en tien Palestijnen werden gedood. De aanval van het leger komt niet helemaal uit de lucht vallen: het afgelopen jaar werden geregeld bloedige aanslagen vanuit Jenin gecoördineerd.

'Spiraal van geweld'

Paul Aarts, voormalig docent internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam en Midden-Oostendeskundige, is niet verbaasd over het feit dat Israël deze operatie uitvoert, maar wel over de grootschaligheid daarvan. Het is een van de grootste Israëlische legeroperaties op de Westoever in twintig jaar tijd.

"Wat hier gebeurt, is hemeltergend. Duizenden worden uit hun huis verdreven. We zitten nu in een spiraal van geweld, met verschrikkelijke consequenties, vooral voor de Palestijnen", aldus Aarts.

Correspondent Nasrah Habiballah legt in deze video uit wat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever betekent voor de bewoners:

Wat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever betekent voor de bewoners

Voorlopig is het hoogtepunt nog niet bereikt, stelt hij. Met deze operatie heeft de huidige regering in Israël besloten er een schepje bovenop te doen en het geweld verder op te schroeven. "Men hoopt daarmee een forse klap uit te delen, maar dat is een illusie. Zolang de militaire bezetting doorgaat, zal dat ook Palestijns verzet blijven oproepen. Dat is een vanzelfsprekendheid en de Israëliërs weten dat."

Aarts noemt de verhoudingen in het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden volledig asymmetrisch. "De Palestijnen hebben vrijwel niks, wat ze wél hebben - en daar zijn de Israëliërs beducht op - is wat ze in het Arabisch soemoed noemen en zoveel betekent als vastberadenheid of veerkracht."

Haarden van verzet: Jenin en Nablus

Jenin en Nablus (eerder dit jaar ook doelwit van het Israëlische leger) zijn twee steden in het noorden van de Westoever waar militante Palestijnse groeperingen zich hebben verzameld. Zij hebben zich bewapend en plegen regelmatig aanslagen op Israëlische doelwitten.

Aarts: "Het zijn van oudsher haarden van verzet. Politiek bewuste Palestijnen hebben zich door de jaren heen daar gemanifesteerd, vooral in Jenin heeft dat geleid tot nieuwe verschillende militante groeperingen zoals Lion's Den en de Jenin Brigade."

Menig Palestijnse jongere ziet weinig perspectief en sluit zich daarom aan bij die groeperingen, waaronder ook de volgens de Europese Unie terroristische groeperingen Islamitische Jihad en Hamas.

Palestijnse militanten in Jenin

Dat de Palestijnse Autoriteit de laatste jaren flink aan populariteit heeft ingeboet helpt ook niet mee. De 87-jarige president Mahmoud Abbas zit al bijna twintig jaar op het pluche en sinds 2006 zijn er geen verkiezingen meer geweest. Palestijnen ervaren al langer dat Abbas geen enkele bescherming biedt tegen het Israëlische geweld, constateert Aarts.

Hoewel de Palestijnse Autoriteit het op papier in Jenin voor het zeggen heeft, is dat in werkelijkheid anders. Nu Abbas de veiligheidssamenwerking met Israël (die zich vooral richt op de terroristische groeperingen) heeft opgeschort, is het volgens Aarts spannend wat er gaat gebeuren. "De Palestijnse Autoriteit wordt gezien als onderaannemer van het Israëlische leger en probeert de zaak onder controle te houden, het is de vraag wat deze opschorting gaat betekenen."

Aarts volgt het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden al ruim veertig jaar, maar ziet dat het de afgelopen tijd een andere dimensie heeft gekregen. "We moeten vooral niet de aard van het huidige Israëlische kabinet vergeten", zegt hij. Aarts doelt daarmee op de meest rechtse regering die Israël in zijn 75-jarig bestaan heeft gekend.

De radicaalrechtse en ultranationalistische ministers Itamar Ben-Gvir (Binnenlandse Veiligheid) en Bezalel Smotrich (Financiën en verantwoordelijk voor het bestuur op de Westelijke Jordaanoever) zeggen onverbloemd dat de Westelijke Jordaanoever geannexeerd zou moeten worden. Aarts: "We weten allemaal - zo zien we ook bij andere conflicten in de rest van de wereld - dat geweld geweld oproept en het zit zeker niet in de aard van het Palestijnse volk om achterover te leunen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl