Het geweld in Jenin duurt voort
NOS NieuwsAangepast

Israëlische operatie in Palestijns kamp Jenin duurt voort, oproepen tot voorzichtigheid

De Israëlische operatie in de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever is nog altijd in volle gang. Al bijna een dag duurt de actie nu. Honderden militairen doen met luchtsteun een grote inval in het Palestijnse vluchtelingenkamp in de stad. Het is een van de grootste militaire operaties op de Westelijke Jordaanoever in twintig jaar tijd.

Terwijl de Israëlische drones boven Jenin cirkelen en hier en daar zware explosies te horen zijn, gooien woedende Palestijnen met stenen naar de Israëlische troepen. Al uren branden er autobanden en verslaggevers ter plekke melden dat de dikke zwarte rookwolken een scherpe stank achterlaten. Israëlische militairen raken hier en daar nog steeds verwikkeld in intensieve vuurgevechten met militante Palestijnen.

Doel van de operatie is volgens een Israëlische legerwoordvoerder het opsporen en vernietigen van wapentuig. Bewoners van het kamp zijn volgens het leger sinds begin 2022 verantwoordelijk voor meer dan vijftig gewapende aanvallen op Israëliërs.

De operatie begon met luchtaanvallen, daarna trokken grondtroepen het kamp in:

Grote Israëlische militaire operatie in Palestijns vluchtelingenkamp in Jenin

'Explosieven gevonden'

Het Israëlische leger meldt ook dat er vandaag "honderden" gebruiksklare explosieven en twee fabrieken voor dit soort wapens zijn aangetroffen in het kamp. "Laboratoria waar ze explosieven maakten", noemt de Israëlische premier Netanyahu die "fabrieken". "Explosieven bedoeld om Israëlische burgers af te slachten."

Israël en de Palestijnse Autoriteit oefenen samen het gezag uit in de regio. Het Israëlische leger grijpt volgens de regering nu in omdat de Palestijnse Autoriteit te zwak is om de rust te bewaren.

De operatie in het vluchtelingenkamp, waar volgens de Verenigde Naties zo'n 14.000 mensen wonen, begon afgelopen nacht met luchtaanvallen op "terroristische infrastructuur". Netanyahu spreekt van "het meest rechtmatige doelwit op aarde". "De afgelopen maanden is Jenin een veilige haven geworden voor terrorisme, waarvandaan wrede aanvallen worden gepleegd op Israëlische mannen, vrouwen en kinderen."

  • EPA
    Palestijnse militanten in gevecht met Israëlische troepen
  • EPA
    Israëlische drones boven Jenin
  • Reuters
    Ook in Gaza uiten Palestijnen hun woede over de operatie

Vanuit de Palestijnen klinkt grote woede over het optreden van de Israëlische troepen. De Palestijnse president Abbas heeft na overleg met andere leiders van de Palestijnse Autoriteit de veiligheidssamenwerking met Israël opgeschort, iets wat hij vaker heeft gedaan na geweldsescalaties. De laatste keer was in januari, eveneens als reactie op een Israëlische operatie in Jenin.

In een verklaring schrijven de leiders van de Palestijnse Autoriteit dat er spoedoverleg zal volgen met de andere facties. "Het Palestijnse leiderschap moet zijn rol op zich nemen bij de bescherming van het Palestijnse volk", klinkt het. Abbas sprak eerder al van "een oorlogsmisdaad tegen onze weerloze bevolking". Ook de Arabische Liga zal morgen spoedoverleg voeren over Jenin.

Burgerslachtoffers

Internationaal nemen de zorgen over het geweld en mogelijke verdere escalatie toe. Men vreest een herhaling van de strijd in Jenin in 2002, tijdens de Tweede Intifada, toen in een week tijd 50 Palestijnen en 23 Israëlische militairen omkwamen. Tot nu toe zijn er volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid acht doden en vijftig gewonden gevallen. Het ministerie verwacht dat het dodental verder zal oplopen. Israël meldde eerder zeven dode Palestijnen.

De VN-vertegenwoordiger in de Palestijnse gebieden, Lynn Hastings, maakt zich zorgen over de omvang van de operatie. "Luchtaanvallen zijn ingezet in een dichtbevolkt vluchtelingenkamp", schrijft ze op Twitter. Secretaris-generaal Guterres van de VN waarschuwt dat bij alle militaire operaties het internationaal humanitair recht in acht moet worden genomen.

Ook de VS, dat weliswaar vindt dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen bewegingen als Hamas en Islamitische Jihad, dringt aan op voorzichtigheid. "Alle voorzorgsmaatregelen om burgerslachtoffers te voorkomen, moeten worden genomen", vindt Washington.

Protest in Gaza

Hoe lang de operatie in Jenin nog doorgaat, is onduidelijk. Verschillende Israëlische bewindslieden hebben gesuggereerd dat een operatie als deze niet in een dag volbracht is.

De woede lijkt inmiddels ook over te slaan naar andere gebieden. Onder meer in Gaza-Stad demonstreren Palestijnen tegen de actie van het Israëlische leger, meldt Al Jazeera. Jonge mannen schreeuwen anti-Israëlische leuzen, verbranden autobanden en zwaaien met Palestijnse vlaggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl