Premier Netanyahu brengt samen met zijn vrouw een toast uit na de installatie
NOS Nieuws

Meest rechtse regering in de geschiedenis van Israël geïnstalleerd

De nieuwe regering van Israël is geïnstalleerd, met opnieuw Benjamin Netanyahu als premier. Hij gaat leiding geven aan de meest rechtse en religieus conservatieve regering in de 74-jarige geschiedenis van het land.

De rechtse Likud-partij van Netanyahu wist in november als grote winnaar uit de bus te komen bij de parlementsverkiezingen. Ondanks dat hij vervolgd wordt voor omkoping, kan hij terugkeren als premier. Eerder was Netanyahu regeringsleider van 1996 tot 1999 en tussen 2009 en 2021. Hij gaat regeren samen met ultranationalistische en ultraorthodoxe joodse religieuze partijen.

Nederzettingen

De Israëliërs zijn diep verdeeld over Netanyahu, die aangeklaagd is voor fraude en het aannemen van steekpenningen in drie corruptiezaken. Hij spreekt alle beschuldigingen tegen en zegt dat hij het slachtoffer is van een heksenjacht door vijandige media, politie en aanklagers.

Zijn nieuwe regering wil nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uitbreiden, subsidies verstrekken aan Netanyahu's ultraorthodoxe bondgenoten en ingrijpende hervormingen doorvoeren in het rechtsstelsel. Volgens critici brengen die wijzigingen de democratische instellingen in het land in gevaar.

De plannen van de nieuwe regering hebben tot kritiek geleid van het leger, lhbti-belangengroeperingen, het bedrijfsleven en anderen. Honderden demonstranten verzamelden zich eerder vandaag bij de Knesset, het Israëlische parlement. "We willen geen fascisten in de Knesset", scandeerden ze. Massa's mensen blokkeerden de toegang tot een belangrijk kruispunt en een snelweg in Tel Aviv.

Mensen protesteren voor de Knesset tegen de nieuwe regering van Netanyahu

Ook in het buitenland wordt bezorgd naar de nieuwe regering-Netanyahu gekeken, De Amerikaanse president Biden noemde Netanyahu "een vriend sinds tientallen jaren". Biden zei dat hij ernaar uitkijkt om met de premier samen te werken bij de "vele uitdagingen waar Israël mee wordt geconfronteerd, inclusief de dreiging uit Iran".

Maar hij voegde daar wel aan toe dat de VS "de tweestatenoplossing (met naast Israël ook een levensvatbare Palestijnse staat, red.) blijft steunen en zich verzet tegen beleid dat de levensvatbaarheid daarvan in gevaar brengt" of in strijd is met onze wederzijdse belangen en waarden".

Speech

In een parlementszitting voorafgaand aan zijn beëdiging richtte Netanyahu zich in een speech tot zijn critici en beschuldigde hij de oppositie ervan het publiek bang te maken. "Ik hoor voortdurend kreten van de oppositie over het einde van het land en de democratie", zei hij. "Maar, leden van de oppositie: verkiezingen verliezen is niet het einde van de democratie, het is de essentie van de democratie." De toespraak van de premier werd herhaaldelijk onderbroken door boegeroep en hoongelach van zijn tegenstanders.

Yair Lapid, de vertrekkend premier die nu oppositieleider is, zei tegen het parlement dat hij "een land in uitstekende conditie" achterlaat voor de nieuwe regering. "Probeer het niet kapot te maken. We komen snel terug", zei Lapid.

Vertrekkend premier Lapid buigt zijn hoofd tijdens de installatie van de nieuwe regering van Netanyahu

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl