Benjamin Netanyahu
NOS NieuwsAangepast

Netanyahu maakt vorming nieuwe regering Israël bekend

In Israël heeft oud-premier Benjamin Netanyahu bekendgemaakt dat hij een nieuwe regering heeft gevormd. Daarmee lijkt de weg vrij voor zijn terugkeer als regeringsleider, aan het hoofd van de meest rechtse regering ooit in Israël. In de nieuwe coalitie zijn een uiterst rechtse partij en twee ultraorthodoxe partijen opgenomen.

De 73-jarige leider van de Likud-partij deed de aankondiging in een telefoongesprek met president Isaac Herzog. Op Twitter is een korte video gepubliceerd met een fragment van dat gesprek. Daar schrijft Netanyahu bij dat hij een regering heeft kunnen vormen "dankzij de enorme steun die we hebben gekregen bij de laatste verkiezingen".

Netanyahu stelt dat hij van plan is om het formatieproces "zo snel mogelijk volgende week" af te ronden. Een specifieke datum voor de beëdiging gaf hij niet.

Begin november kwam de Likud-partij als grote winnaar uit de parlementsverkiezingen. Het lijkt er dus op dat Netanyahu, die verdacht wordt van omkoping, terugkeert als premier. Die rol vervulde hij al van 1996 tot 1999 en tussen 2009 en 2021.

Polarisatie

Als de coalitie voldoende steun krijgt, wacht Netanyahu een lastige taak. Zijn coalitiegenoten dringen aan op radicale koerswijzigingen die tot grote polarisatie in het land kunnen leiden. De Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever vrezen dat de nieuwe regering zijn greep op de Palestijnse gebieden verder zal versterken en de bouw van Joodse nederzettingen sterk zal uitbreiden.

Verder willen de beoogde coalitiepartijen de rechtsstaat op de schop nemen en wetswijzigingen doorvoeren die onder meer tot gevolg hebben dat de rechtszaak tegen Netanyahu wegens fraude en omkoping wordt afgeblazen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl