Oud-premier Olmert (links) en zijn rivaal Netanyahu (rechts) in de rechtszaal in Tel Aviv
NOS Nieuws

Netanyahu wint smaadzaak tegen oud-premier Olmert

De Israëlische oud-premier Ehud Olmert moet een schadevergoeding betalen aan een andere voormalige premier, Benjamin Netanyahu. Volgens een rechtbank in Tel Aviv is Olmert schuldig aan smaad.

Olmert noemde Netanyahu in april vorig jaar in een interview geestesziek en hij gaf dezelfde kwalificatie aan diens vrouw en zoon. Aanleiding was het feit dat Netanyahu, die toen premier was, weigerde af te treden ondanks de corruptierechtszaak die tegen hem liep.

Netanyahu klaagde Olmert vervolgens aan. Volgens Netanyahu heeft Olmert "een gefrustreerde, obsessieve neiging" om zijn goede naam aan te tasten. Olmert werd in 2009 als premier opgevolgd door Netanyahu en sindsdien uit hij geregeld harde kritiek.

Ruim 17.000 euro

Volgens de rechtbank in Tel Aviv moet Olmert schuldig worden bevonden omdat hij niet met overtuigend bewijs is gekomen voor zijn stelling. "Het vaststellen van een ziekte is een medische kwestie", zei de rechter.

Olmert moet een schadevergoeding van omgerekend ruim 17.000 euro betalen aan Netanyahu, zijn vrouw en zoon. Dat is overigens een fractie van het bedrag dat zij hadden geëist, zo'n 240.000 euro.

Slepend proces

Het is niet voor het eerst dat Olmert in aanraking komt met justitie. In 2016 en 2017 zat hij ruim een jaar in de gevangenis na een veroordeling voor corruptie tijdens zijn burgemeesterschap van Jeruzalem.

Ook voor Netanyahu zelf is de rechtszaal bekend terrein. Er loopt een slepend proces tegen hem vanwege onder meer omkoping. Ondanks de beschuldigingen werd Netanyahu drie weken geleden winnaar van de parlementsverkiezingen en heeft president Herzog hem gevraagd een regering te vormen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl