Inwoners van Jenin slaan op de vlucht voor het geweld
NOS Nieuws

Palestijnen in Jenin op de vlucht voor geweld, Israëlische operatie nog gaande

Enkele duizenden Palestijnen die in het vluchtelingenkamp in Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever wonen zijn op de vlucht geslagen. Het Israëlische leger viel gisternacht Jenin met veel machtsvertoon binnen. Er zijn luchtaanvallen en ook operaties op de grond waarbij honderden militairen worden ingezet. Palestijnse bronnen melden dat het dodental op tien staat, ook zijn er zo'n honderd gewonden.

Palestijnen verlieten vannacht hun huizen:

Palestijnen vluchtten na weer onrustige nacht in Jenin: 'Dacht dat wereld in brand vloog'

Het Rode Kruis sprak gisteravond de verwachting uit dat er meer mensen op de vlucht zullen slaan voor het geweld. Het Israëlische leger zegt dat burgers die weg willen een vrije doorgang krijgen.

Israël benadrukt dat het gaat om een antiterreur-operatie. Het wijst erop dat militanten vanuit Jenin geregeld aanslagen plegen, waarbij het vluchtelingenkamp in de stad wordt gebruikt als schuilplek. Het is een van de grootste Israëlische legeroperaties op de Westoever in twintig jaar tijd.

In 2002, tijdens de Tweede Intifada, of Palestijnse volksopstand, viel Israël Jenin ook binnen. In tien dagen tijd kwamen toen meer dan vijftig Palestijnse militanten en burgers om het leven en 23 Israëlische militairen.

Jenin Brigades

Premier Netanyahu zegt dat het leger commandocentra en wapenopslagplaatsen van militante groeperingen vernietigt om een einde te maken aan terrorisme. Het leger doet er alles aan om burgerslachtoffers te voorkomen, zei hij. In Jenin zitten verschillende terroristische groeperingen, waaronder Islamitische Jihad en Hamas, die ook samen zijn gebracht in de Jenin Brigades.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas veroordeelt de Israëlische operatie en heeft de samenwerking met Israël afgeschaald. Israël zegt dat de Palestijnse autoriteiten te zwak staan om geweld te voorkomen, maar volgens de Palestijnen is het geweld het gevolg van de Israëlische bezetting van het gebied, uitbreiding van Israëlische nederzettingen en geweld door Israëlische kolonisten.

Netanyahu leidt de meest rechts-conservatieve regering sinds de oprichting van Israël. Rechts-radicale leden van het kabinet eisen al langer dat het leger hard ingrijpt op de Westoever. De ultranationalistische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir zei onlangs dat Israël desnoods duizenden militanten moet doden. De roep om ingrijpen werd nog versterkt door een aanslag vorige maand waarbij vier Israëlische burgers werden gedood.

Internationaal worden zorgen geuit over de Israëlische inval. De Midden-Oosten-gezant van de Verenigde Naties, Tor Wennesland, waarschuwt voor verdere escalatie. Lynn Hastings, de VN-hulpcoördinator in de Palestijnse gebieden, uitte haar zorgen over de omvang van Israëls operatie en over het uitvoeren van luchtaanvallen in een dichtbevolkt gebied.

Volgens VN-hulporganisatie UNRWA is er hulp nodig voor de achtergebleven inwoners van Jenin. Er zou een gebrek zijn aan voedsel, water en melkpoeder.

Hoelang de operatie nog duurt is niet bekend. Volgens Netanyahu gaat die door "tot de missie is beëindigd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl