NOS NieuwsAangepast

ECB verhoogt de rente nog maar eens in strijd tegen prijsstijgingen

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft de rente verhogen om de hoge prijsstijgingen in de eurozone tegen te gaan. In Frankfurt besloot de ECB de rente met nog eens 0,25 procent te verhogen, naar 3,5 procent. Doel van de rentestijgingen is het lenen duurder te maken, zodat de economie afkoelt.

ECB-president Christine Lagarde stelt in een toelichting dat de inflatie in Europa weliswaar aan het dalen is, maar nog altijd "te lang te hoog" is. "Daarom verhogen we de rente nogmaals, met 25 basispunten." Ze stelde daarbij dat de inflatie "sneller zou dalen als de dalende energie- en voedselprijzen sneller worden doorberekend".

Het is de zevende renteverhoging op rij in minder dan een jaar tijd. In juli 2022 stond de rente van de ECB uit Frankfurt nog op nul procent. Daarvoor was de ECB-rente acht jaar negatief. Dat laatste was indertijd bedoeld om de toen lage inflatie na de kredietcrisis juist op te krikken naar zo'n 2 procent. Nu is juist het doel om de prijsstijgingen omlaag te krijgen naar dit doel.

2 procent

Volgens een economisch principe zouden hoge rentes bedrijven en huishoudens ertoe bewegen om minder te lenen en grote aankopen te gaan doen, waardoor de prijzen moeten dalen. Maar hoewel de inflatie afneemt, is het doel van 2 procent nog ver uit zicht. In mei stegen de prijzen in Nederland met 6,1 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Enkele weken terug zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met vier grote Europese kranten daarom dat de ECB de rente nog een paar keer zal moeten verhogen. Economen, zoals die van ABN Amro, verwachten dat de economie in Nederland en Europa dit jaar door de hogere ECB-rente in een "milde recessie" zal belanden. De ECB verwacht dat de inflatie eind dit jaar net boven de 5 procent zal uitkomen.

De rentestappen van de ECB hebben in Nederland in ieder geval een einde gemaakt aan de gekte op de huizenmarkt. Omdat de hypotheekrente stijgt haken veel kopers af en beginnen de prijzen langzaam te dalen.

Spaarrente

Spaarders winnen vooralsnog het meest. Door de rentestijgingen bij de ECB staat de spaarrente bij grootbanken Rabobank, ING, ABN Amro en De Volksbank inmiddels op 1 procent, waar die een half jaar geleden nog praktisch nul was. Bij kleinere en vooral buitenlandse spaarbanken ligt de rente al hoger, soms al boven de 2 procent. In het tv-programma Buitenhof stelde ECB-president Lagarde onlangs dat overstappen loont voor ontevreden spaarders.

In de Verenigde Staten besloot het stelsel van centrale banken, de Fed, gisteren om de rente voor het eerst in lange tijd juist niet te verhogen. De Fed koos na tien rentestijgingen op rij voor een pauze. Door de hoge rente zouden Amerikaanse banken al een stuk voorzichtiger zijn geworden met het verstrekken van nieuwe leningen. Ook ligt de inflatie in de VS lager dan in Europa.

ECB-president Lagarde stelde dat niet is overwogen om een pauze in te lassen met renteverhogingen, zoals een dag eerder in de VS gebeurde. Sterker: "We gaan de rente in juli vermoedelijk ook verhogen", verklaarde ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl