Met de Omgevingswet wordt het gemakkelijker om een bouwvergunning aan te vragen
NOS Nieuws

Nieuwe Omgevingswet voor vijfde keer uitgesteld, nu tot januari 2024

De invoering van de Omgevingswet is voor de vijfde keer uitgesteld. Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening denkt dat het verstandiger is om de wet pas in januari 2024 in te laten gaan. Gemeenten en het bedrijfsleven hebben dan nog genoeg tijd voor de voorbereiding van deze ingrijpende wet, zo laat hij aan de Tweede Kamer weten.

De Omgevingswet is bedoeld om aanpassingen in de ruimtelijke ordening simpeler en sneller te maken, zoals bij het verlenen van bouwvergunningen voor woonwijken, winkelcentra, bedrijventerreinen of de aanleg van wegen. In totaal worden 26 wetten op het gebied water, bodem, lucht, natuur, infrastructuur en gebouwen samengevoegd.

Digitaal loket

In 2016 ging de Eerste Kamer al akkoord, maar de wet is nog steeds niet in werking getreden, vooral vanwege uitvoeringsproblemen op het gebied van ict. Het aanvragen van bijvoorbeeld een bouwvergunning gaat dan via een nieuw digitaal loket en dat systeem haperde nog. Dat was de reden voor het vorige uitstel in oktober.

De techniek werkt nu, schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer. Toch vindt de minister het verstandiger om de wet opnieuw uit te stellen om er zeker van te zijn dat er bij de uiteindelijke uitvoering niets misgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl