Svetlana Tichanovskaja in Kopenhagen afgelopen zomer
NOS Nieuws

Belarussische oppositieleider Tichanovskaja: 'proces' is wraak van dictator

In Minsk is de rechtszaak begonnen tegen de Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, meldt staatspersbureau Belta. Zelf spreekt ze van een "zogenaamd proces" en noemt dat "de wraak van Loekasjenko".

Ze wordt onder meer beschuldigd van hoogverraad, een poging om de macht te grijpen in het land en het oprichten en leiden van een extremistische organisatie. Ook vier andere prominente oppositieleden staan terecht.

Volksprotesten neergeslagen

Tichanovskaja, die in Litouwen in ballingschap leeft en niet in de rechtszaal aanwezig is, deed in 2020 namens de verenigde oppositie mee met de presidentsverkiezingen en kreeg veel steun. Door grootschalige fraude won dictator Aleksandr Loekasjenko, die al sinds 1994 aan de macht is.

De massale volksprotesten die daarop ontstonden, werden door zijn ordetroepen neergeslagen. Tichanovskaja vluchtte kort na de verkiezingen naar Vilnius, van waaruit ze probeert Loekasjenko alsnog weg te krijgen. De dictator vervolgt intussen alle veronderstelde leden van de oppositie en degenen die hen bijstaan, zoals advocaten.

Oneerlijk proces

Tichanovskaja maakt zich geen illusies over de eerlijkheid van haar proces. Ze zegt bijvoorbeeld geen documenten van haar door de rechtbank benoemde advocaat te hebben gekregen, waardoor ze niet precies weet waarvan ze wordt beschuldigd.

Ze plaatste vanochtend deze tweet waarin ze zich beklaagt over de Belarussische rechtsgang:

"Sinds 2020 is het rechtssysteem veranderd in een machine van onderdrukking en terreur", zegt ze in de video. "Belarus heeft een waarachtige rechtspraak nodig, geen poppenkast."

Ze kan bij verstek tot zeker vijftien jaar cel worden veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl