Een foto van de arrestatie die door de carabinieri is vrijgegeven
NOS NieuwsAangepast

Siciliaanse maffiabaas Matteo Messina Denaro na 30 jaar opgepakt

Maffiabaas Matteo Messina Denaro is na 30 jaar op de vlucht opgepakt. De crimineel staat bekend als vooraanstaand leider van de cosa nostra, de Siciliaanse tak van de maffia. Hij is opgepakt in Palermo.

De carabinieri, het Italiaanse militaire korps met politietaken, heeft hem in een privaat ziekenhuis gearresteerd. Daar zou hij al een jaar behandeld worden voor kanker. Toen hij in een zwart busje werd weggevoerd klonk er applaus van omstanders voor de carabinieri. Hij werd vervolgens naar een geheime locatie overgebracht.

Dit zijn beelden van de arrestatie van Messina Denaro:

Siciliaanse maffiabaas na 30 jaar opgepakt in Palermo

De 60-jarige Messina Denaro wordt gezien als de baas van de maffia op Sicilië, het kopstuk waar Italië al jaren naar op zoek is. Hij is de laatste van de eerste generatie 'grote bazen' van de cosa nostra en stond bovenaan de opsporingslijst van de Italiaanse justitie.

Premier Giorgia Meloni noemt de arrestatie in een reactie dan ook "een grote overwinning voor de staat die laat zien dat hij niet opgeeft tegenover de maffia". Ze zegt dat de strijd tegen de maffia onverminderd zal worden voortgezet.

Verantwoordelijk voor tientallen moorden

Sinds 1993 was Messina Denaro voortvluchtig. Hij is bij verstek veroordeeld tot levenslang voor zijn rol bij de beruchte moorden in 1992 op de onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino.

Matteo Messina Denaro in de jaren 90

Hij kreeg ook een levenslange gevangenisstraf voor zijn rol bij bomaanslagen in Florence, Rome en Milaan, waarbij in 1993 tien mensen om het leven kwamen.

Daarnaast zou de maffiabaas betrokken zijn geweest bij het ontvoeren, twee jaar lang martelen en uiteindelijk vermoorden van Giuseppe Di Matteo. Deze jongen werd vermoord en opgelost in zuur, omdat zijn vader had getuigd tegen de maffia. In het verleden schepte Messina Denaro op dat hij verantwoordelijk is voor minstens vijftig moorden.

De politie zei in september 2022 dat Denaro ondanks zijn voortvluchtigheid nog steeds in staat was om de maffia aan te sturen in de regio rond de Siciliaanse stad Trapani. Messino Denaro was de laatste van drie lange tijd voortvluchtige maffiabazen van het hoogste niveau die tientallen jaren uit handen van justitie bleven. Eerder werden maffiabazen Bernardo Provenzano en Salvatore 'Toto' Riina opgepakt.

Provenzano werd in 2006 gearresteerd in een boerderij bij Corleone, nadat hij 43 jaar voortvluchtig was geweest. Hij werd samen met Messina Denaro verantwoordelijk gehouden voor de moorden op Falcone en Borsellino. Salvatore Riina werd in 1993 gearresteerd, net als Denaro in Palermo; hij was toen 23 jaar op de vlucht. Provenzano en Riina zijn allebei overleden.

Dat alle drie de topbazen uiteindelijk werden ingerekend in het hart van Sicilië zal de Italiaanse politie en aanklagers niet verbazen. Dergelijke bazen vertrouwen op hun eigen contacten en die van mede-maffiosi bij het vinden van een onderkomen. Medeplichtigen verplaatsen hen vervolgens van schuilplaats naar schuilplaats en voorzien hen van basisbehoeften, zoals voedsel en kleding.

Persoonsverwisseling in Den Haag

In september 2021 werd in een restaurant in Den Haag een man opgepakt die volgens het Openbaar Ministerie Denaro was, maar dat bleek een vergissing. De man die door een politiemacht met zeven auto's werd opgepakt bleek de 54-jarige Mark L. uit Liverpool te zijn.

Bekijk hier een terugblik op deze moorden die Italië in de jaren 90 schokten:

Terugblik moord onderzoeksrechters Falcone en Borsellino (1992)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl