De Italiaanse maffiabaas Bernardo Provenzano in 2006
NOS Nieuws

Maffiabaas Bernardo 'de tractor' Provenzano overleden

De Italiaanse maffiabaas Bernardo Provenzano is op 83-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Milaan. Provenzano had als bijnaam 'de tractor', vanwege zijn reputatie als meedogenloze maffioso.

De maffiabaas werd in 2006 gearresteerd nadat hij 43 jaar lang voortvluchtig was geweest. Provenzano wordt gezien als de leider van de Siciliaanse maffia na de arrestatie van ex-baas Salvatore 'Toto' Riina in 1993, die bekendstond als de baas der bazen.

Als jonge huurmoordenaar in Corleone, een plaats die bekendheid verwierf door de The Godfather-films, verwierf Provenzano zijn bijnaam vanwege de manier waarop hij vijanden neermaaide.

Levenslang

Provenzano werd veroordeeld voor verschillende moorden, onder meer op twee rechters begin jaren 90. De twee rechters, Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, waren fervent bestrijders van de Italiaanse maffia. Provenzano kreeg levenslang.

Volgens Italiaanse media leed de oude maffiabaas aan blaaskanker en 'neurologische klachten' en bracht hij de laatste twee jaar door op de ziekenhuisafdeling van de gevangenis.

Baas der bazen overleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl