Links Denaro in zijn jongere jaren, rechts een compositiefoto
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk maffiakopstuk opgepakt in Den Haag, advocaat spreekt van persoonsverwisseling

In een restaurant in Den Haag is woensdag een man opgepakt die volgens het Openbaar Ministerie de beruchte voortvluchtige Siciliaanse maffiabaas Matteo Messina Denaro is. Dat meldt Het Parool. Maar de advocaat van de verdachte zegt dat er sprake is van een persoonsverwisseling: de arrestant zou een andere man zijn, uit Liverpool.

De eigenaresse van restaurant Het Pleidooi in Den Haag vertelt in de krant dat een politiemacht met zeven auto's woensdagmiddag voor de zaak stopte. Drie mannen aan een tafeltje werden geblinddoekt door agenten met getrokken wapens afgevoerd.

Het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover de NOS dat er een man is aangehouden op verzoek van de Italiaanse autoriteiten. Volgens de krant was de 59-jarige Matteo Messina Denaro het doelwit van de actie. Hij wordt gezien als capo di tutti capi van de maffia op Sicilië, het kopstuk waar Italië al jaren naar op zoek is.

Bloedbaden

Denaro zit sinds 1993 ondergedoken. Hij zou betrokken zijn geweest bij de roemruchte moorden op de onderzoeksrechters Falcone en Borsellino op Sicilië begin jaren 90. Ook wordt hij gezocht voor bloedbaden die de cosa nostra in diezelfde periode aanrichtte in Rome, Florence en Milaan.

De vraag is alleen of het Nederlandse OM inderdaad deze grote vis heeft weten te vangen. Advocaat Leon van Kleef, die de verdachte vertegenwoordigt, denkt in ieder geval van niet. Van Kleef zegt dat de arrestant compleet iemand anders is: de 54-jarige Mark L. uit Liverpool, die de raadsman jaren geleden leerde kennen bij een strafzaak waarin vrienden van L. terechtstonden.

L. zou vanuit zijn woonplaats in Spanje naar Nederland zijn gekomen voor de grand prix op Zandvoort en tijdens een etentje met zijn zoon in het restaurant zijn aangehouden.

Nachtmerrie

Volgens advocaat Van Kleef is L. overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis in Vught. Hoe justitie tot deze persoonsverwisseling is gekomen is volgens hem onduidelijk. Tegen de NOS zegt Van Kleef dat er dna is afgenomen van zijn cliënt. Hij hoopt dat daar snel uit zal blijken dat het niet om de gezochte maffiabaas gaat. "Het is natuurlijk een nachtmerrie als dit je overkomt. Je zit een hapje te eten en je belandt in de EBI."

Van Kleef is ervan overtuigd dat de aangehouden man niet de gezochte Italiaan is die zich een nieuwe identiteit als Engelsman heeft aangemeten. "Alles kan natuurlijk, maar ik durf er wel een flesje op in te zetten dat er sprake is van een vergissing."

Het Openbaar Ministerie zegt dat er nog onderzoek wordt gedaan naar de identiteit van de verdachte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl