Ook fysiek geplaagd Ajax beleeft na winterstop valse start: 1-1 bij NEC

Bekijk de samenvatting van NEC - Ajax

Ajax is net als Feyenoord, PSV en AZ direct na de winterstop tegen puntenverlies aangelopen in de eredivisie. De ploeg van trainer Alfred Schreuder zag thuisploeg NEC na rust veerkracht tonen: 1-1.

Na de nederlaag tegen PSV en de remises tegen Vitesse, FC Emmen en NEC, wacht Ajax nu al vier wedstrijden op een overwinning.

Bij de club uit Nijmegen was Jasper Cillessen de grote man. Met een aantal cruciale reddingen (vooral in de slotfase) liet hij zijn handen spreken na het gemiste WK met het Nederlands elftal.

Bekijk hieronder de stand in de eredivisie en interviews na afloop van NEC-Ajax.

• NOS
    De stand in de eredivisie

Het gaat wat ver om Ajax momenteel als broeinest van onrust te bestempelen, maar het loopt bij regerend landskampioen nog niet op rolletjes. Het vertrek van Daley Blind zorgde voor een nasmaak bij de achterban en ook de bestuurlijke onzekerheid maakt de situatie er niet beter op in Amsterdam.

En sportief kan Ajax ook nog wel het nodige zelfvertrouwen tanken. Ondanks het gemis van Steven Berghuis, Mohammed Kudus en Steven Bergwijn (allen geveld door griep) begon Ajax wel overtuigend tegen NEC.

Conceição valt op

Met name de jonge Portugees Francisco Conceição, die zijn kans op de rechterflank kreeg, onderscheidde zich met ijverig en onbevangen spel. Hij gaf onder anderen een voorzet op maat aan Kenneth Taylor, maar de WK-ganger schoot de bal in vrije positie hopeloos naast.

Francisco Conceição (links) onderscheidde zich bij Ajax in positieve zin aan de rechterkant

Davy Klaassen zag in eerste instantie een volley knap worden gered door Cillessen, die ongetwijfeld gebrand was op een goed optreden in De Goffert na zijn gemiste WK. Klaassen schoot vlak voor rust wel simpel raak na een assist van Dusan Tadic.

NEC toont veerkracht

In de tweede helft gooide NEC veel schroom van zich af. Landry Dimata tikte na 52 minuten een vrije trap van Oussama Tannane, die de bal achter de Ajax-defensie legde, simpel achter doelman Remko Pasveer.

Het spel ging daarna op en neer, waarbij met name Ajax grote kansen om zeep hielp. Jurriën Timber, Lorenzo Lucca en Klaassen kregen kansen en invallers Kian Fitz-Jim en Christian Rasmussen maakten bij de Amsterdammers hun eredivisiedebuut.

Taylor kopte nog van dichtbij over, maar met name Edson Álvarez stapte met een slecht gevoel van het veld. De Mexicaan zag bij twee enorme kopkansen in de slotfase doelman Cillessen twee keer redding brengen.