NOS Voetbal

Donderwolken niet verdwenen bij Ajax, dat nog altijd wordt bestuurd door tussenpausen

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

'#Schreuderout', 'Mijn Ajax-hart bloedt', 'Totaal geen zin in de tweede seizoenshelft' en 'Dit Ajax is net de Titanic, een zinkend schip.'

Het was een goedbedoelde post van de media-afdeling van Ajax, die het jaar 2022 met een flitsend filmpje samenvatte op al hun kanalen. Maar het normaal zo bewierookte socialteam werd dit keer overspoeld met cynische reacties van supporters.

Klaas Jan Huntelaar en Gerry Hamstra

Er waren weinig clubs die zo naar de winterstop snakten als Ajax. Het WK gaf lucht aan de Amsterdammers, die na een rampweek (zeven verliespunten in de laatste drie duels) en een dramatische groepsfase in de Champions League bijna twee maanden de tijd hadden om te bezinnen. De adempauze gaf Ajax vooral ook de mogelijkheid om de boel weer in het gareel te krijgen voor de hervatting van de competitie.

Maar met de transferperiode die twee dagen geleden begon en het uitduel met NEC voor de deur, zijn de donderwolken boven Amsterdam nog altijd duidelijk zichtbaar.

Tussenpausen

De pijlen van de supporters richten zich vooral op de trainer Alfred Schreuder, maar de problemen bij Ajax zitten dieper in de organisatie. Het technisch beleid wordt namelijk grotendeels bepaald door tussenpausen.

Gerry Hamstra en Klaas Jan Huntelaar werden in de zomer voor de leeuwen gegooid en beleefden de drukste transferperiode sinds tijden. Een transferperiode die Ajax vooralsnog weinig goeds heeft opgeleverd.

Ajax kocht tijd door Hamstra en Huntelaar naar voren te schuiven na het vertrek van technisch directeur Marc Overmars. Een tussenoplossing zo leek het, maar elf maanden later bepaalt het onervaren duo ook deze winterse transferperiode het aan- en verkoopbeleid.

Maurits Hendriks, Klaas Jan Huntelaar en Gerry Hamstra

H2 wordt in de jacht naar versterkingen ondersteund door de raad voor commissarissen, waar Adrie Koster het voetbalinhoudelijke deel voor zijn rekening neemt, en algemeen directeur Edwin van der Sar. Laatstgenoemde is de enige persoon voor de langere termijn met zeggenschap over het technisch beleid. Ook de positie van Koster is immers een tijdelijke.

Leen Meijaard, de voorzitter van de rvc, zei tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in november dat hij goede hoop had dat Danny Blind terug zou keren in de rvc om de taken van Koster over te nemen. Vervolgens zou er dan een vaste technisch directeur kunnen worden aangesteld.

Blind komt niet terug

Maar Blind, die tijdens het wereldkampioenschap assistent was van Louis van Gaal, komt niet terug. In een interview met het Algemeen Dagblad gaf hij te kennen dat hij "zijn handen vrij wil hebben, ook na het WK." Daar voegde hij aan toe: "Dat weet Ajax overigens al een tijdje."

Ruis op de lijn dus. Ook het tussentijdse vertrek van zijn zoon Daley Blind ruim een week geleden zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen. Het contract van de ras-Ajacied (333 wedstrijden en zeven keer landskampioen) werd ontbonden en de verdediger kon op zoek naar een nieuwe club.

"Dit is niet hoe ik mijn einde bij Ajax had voorgesteld, maar door 'omstandigheden' is het zo gelopen. Zorg dat Ajax Ajax blijft", liet hij op Instagram weten.

Alfred Schreuder en Daley Blind

Het boterde al een tijd niet tussen Daley Blind en Schreuder, die zijn ervaren speler binnen een mum van tijd van eerste tot derde linksback degradeerde. Met het verscheuren van het contract van Blind, waarvoor Ajax geld bij moest leggen, koos de club voor Schreuder.

An sich een duidelijke keuze, maar dat een clubicoon moet vertrekken via de achterdeur geeft wel te denken. Het dossier Blind liet zien dat er, met de onrustige zomerse transferperiode nog vers in het geheugen, grote behoefte is aan iemand met een duidelijke voetbalvisie. Iemand die alle ruis en onduidelijkheid binnen de organisatie kan wegnemen.

Ajax gaf eerder te kennen dat het geen haast had met het aanstellen van een technische man, maar inmiddels sijpelen de eerste geruchten van gesprekken met mogelijke kandidaten toch binnen. Geen overbodige luxe, maar voorlopig is het nog pappen en nathouden bij de grootste en rijkste club van Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl