NOS NieuwsAangepast

Onderzoekscommissie Capitoolbestorming: Trump moet worden vervolgd

Oud-president Trump moet worden vervolgd voor zijn rol in de bestorming van het Capitool, begin vorig jaar. Dat adviseert de parlementaire commissie die de zaak onderzoekt aan het Openbaar Ministerie.

De commissie concludeert onder meer dat Trump heeft aangezet tot een opstand en dat hij de rechtsgang heeft belemmerd. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan een samenzwering door zijn oproep om stemmen op zijn verkiezingstegenstander Biden ongedaan te maken en extra stemmen voor hemzelf 'te vinden'.

De commissie, bestaande uit zeven Democraten en twee Trump-kritische Republikeinen, presenteerde vandaag het onderzoeksrapport. De panelleden spraken met meer dan duizend getuigen en baseerden hun rapport op miljoenen documenten. Er waren sinds juni tien publieke hoorzittingen.

Justitie doet zelf onderzoek

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een eigen onderzoek lopen naar de gebeurtenissen. Dat staat los van het rapport van de parlementaire commissie. Pas als het ministerie klaar is met zijn onderzoek, zal er een beslissing komen over onder meer de vervolging van Trump.

Op 6 januari 2021, de dag dat het Amerikaanse Congres bijeenkwam om de verkiezingswinst van Biden te bekrachtigen, gaf Trump even verderop een speech waarin hij zijn aanhangers aanspoorde om "te vechten". Vervolgens bestormde een meute Trump-aanhangers het Capitool om de bekrachtiging van Biden tegen te houden. Trump volgde de aanval op televisie en deed urenlang niets om zijn aanhangers tot bedaren te roepen.

Bij de bestorming kwamen vier mensen om en raakten honderden gewond:

Terugkijken: zo werd het Capitool bestormd

Vooropgezet plan

De onderzoekscommissie stelt dat Trump opzettelijk de bestorming in gang heeft gezet. Het was niet, zoals onder meer de conservatieve nieuwszender Fox News blijft volhouden, een uit de hand gelopen protest van vreedzame demonstranten, maar een vooropgezet plan, zo concludeert het onderzoek.

De Democraat Bennie Thompson, voorzitter van de commissie, zei vandaag in de slotzitting dat Trump het vertrouwen heeft geschonden dat stemmende Amerikanen hebben in de democratie. "Hij had de verkiezingen verloren en dat wist hij", aldus de voorzitter. Thompson zegt er vertrouwen in te hebben dat de oud-president verantwoordelijk zal worden gehouden voor zijn daden.

Op zijn Truth Social-platform noemt Trump de aanbeveling van de commissie een poging om zijn kandidatuur bij de presidentsverkiezing van 2024 te ondermijnen. Volgens hem zijn de beschuldigingen nep. "Dit hele gedoe om mij te vervolgen is net zoals de afzettingsprocedure was: een poging van de Democraten om mij en de Republikeinse Partij buitenspel te zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl