Trump tijdens de videoboodschap waarin hij de Capitoolbestormers opriep naar huis te gaan
NOS NieuwsAangepast

Trump keek uren naar Capitoolbestorming op tv en negeerde smeekbedes familie

Tijdens de Capitoolbestorming keek Donald Trump urenlang tv in het Witte Huis om te zien hoe de situatie zich ontwikkelde. Smeekbedes van zijn kinderen en naaste adviseurs om zijn aanhang op te roepen met het geweld te stoppen negeerde hij, zeiden getuigen bij de verhoren van de commissie die de gebeurtenissen van 6 januari 2021 onderzoekt.

Vannacht focuste de hoorzitting zich op de acties van de toenmalige president in de 187 minuten tussen de speech waarin hij zijn aanhang voor het Witte Huis opriep te vechten voor hun stem, en het moment dat de video werd vrijgegeven waarin hij de relschoppers opriep naar huis te gaan.

Wat Trump precies deed in die tijdspanne was grotendeels al wel bekend. Het was alleen nog niet eerder zo nauwgezet op een rij gezet, via onder meer de getuigenissen.

Nadat de geheime dienst Trump na zijn toespraak naar het Witte Huis had gebracht, kreeg de president van een medewerker binnen 15 minuten te horen dat het Capitool werd aangevallen. De president volgde de gebeurtenissen aan zijn eettafel 2,5 uur lang op Fox News. "Hij keek naar de bestorming op tv terwijl zijn naaste medewerkers, adviseurs en familieleden hem smeekten dat te doen wat van een Amerikaanse president wordt verwacht", zei Elaine Luria, een commissielid namens de Democraten. Volgens het panel waren Trumps dochter Ivanka en zijn zoon Don Jr. onder degenen die Trump vroegen actie te ondernemen.

Naast het negeren van smeekbedes zorgde Trump er met een tweet voor dat zijn eigen vicepresident doelwit werd van de bestorming:

Volgens Sarah Matthews, voormalig plaatsvervangend perschef van het Witte Huis, had Trump tijdens de bestorming op ieder moment de mogelijkheid om "vrijwel direct" een verklaring af te leggen vanuit de perskamer van het Witte Huis. "Je kunt in minder dan 60 seconden van de eetkamer bij het Oval Office bij de perskamer zijn."

Drie minuten durende boodschap

Toen uiteindelijk besloten werd een videoboodschap op te nemen, duurde de opname daarvan ook nog ongeveer een uur, zei een beambte van het Witte Huis. De opname van de drie minuten durende boodschap werd een aantal keren opnieuw opgenomen vanwege de vele aanpassingen die Trump tussendoor maakte en zijn moeilijkheden met het voorlezen van de tekst.

De commissie speelde ook getuigenissen van medewerkers van het Witte Huis en beveiligers af. Een van die medewerkers, Pat Cipollone, kreeg de vraag of Trump tijdens de bestorming met de ministers van Defensie, Justitie of Binnenlandse Veiligheid had gebeld. Op alle vragen antwoordde Cipollone "nee". Trump belde tijdens de bestorming wel twee keer met zijn advocaat, Rudy Giuliani, blijkt uit een overzicht van het telefoonverkeer.

Trump "baande een weg van wetteloosheid en corruptie" tijdens de aanval op het Capitool, zei Bennie Thompson, de voorzitter van de Congrescommissie. Volgens Thompson moet er verantwoording worden afgelegd voor wat hij een aanval op de democratie noemt. "In de afgelopen anderhalve maand heeft het comité een verhaal verteld over een president die er alles aan heeft gedaan om een verkiezing ongedaan te maken. Hij loog, hij pestte, hij verraadde zijn eed. Hij probeerde onze democratische instellingen te vernietigen."

Bij de Capitoolbestorming vielen meerdere doden. Tegen ruim 850 mensen is vervolging ingesteld voor deelname aan de rellen. Trump ontkent dat hij iets heeft misdaan en blijft bij zijn onbewezen claim dat hij de presidentsverkiezingen in 2020 heeft verloren door wijdverspreide fraude.

De verhoren, die vannacht eindigden, zouden de laatste zijn, maar de parlementaire commissie heeft aangekondigd in september verder te gaan. Er komen volgens de commissie nog steeds nieuwe getuigen en informatie binnen.

Correspondenten Marieke de Vries en Lucas Waagmeester maakten begin dit jaar deze terugblik op die dag:

Een jaar na de Capitoolbestorming, onze correspondenten nemen je mee terug

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl