Cassidy Hutchinson, voormalig rechterhand van Trumps stafchef
NOS Nieuws

'Trump wilde relschoppers met wapens doorlaten naar Capitool'

Oud-president Donald Trump wist in de aanloop naar de Capitoolbestorming dat een deel van de relschoppers wapens bij zich had. Dat heeft een voormalige hooggeplaatste medewerker onder ede verklaard tegen leden van het Congres. "Ik geef er geen fuck om dat ze wapens dragen" en "laat ze erdoor", zou Trump hebben gezegd.

Republikein Cassidy Hutchinson vertelde dit op de zesde dag van de hoorzittingen over de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar. Ze was toen de rechterhand van Trumps laatste stafchef, Mark Meadows.

'Ze gaan mij niets aandoen'

In twee uur tijd kwam Hutchinson met een serie explosieve beschuldigingen aan het adres van de voormalige president. De meest in het oog springende was dat Trump zijn team zou hebben aangespoord de menigte niet te controleren op wapens, terwijl hij door de inlichtingendiensten was gewaarschuwd dat een deel bewapend was, stelt Hutchinson.

"Ze gaan mij niets aandoen" en "ze mogen vanaf hier naar het Capitool marcheren", zei Trump volgens de oud-medewerker.

'Trump greep naar stuur'

Trump wilde bij de protestmars richting het Capitool aanwezig zijn, vervolgde Hutchinson. Ze vertelde dat de president aanvankelijk dacht dat hij met zijn gepantserde presidentiële limousine 'the beast' naar de demonstratie werd gebracht.

Trump was woest toen hij te horen kreeg dat hij werd teruggebracht naar het Witte Huis, verklaarde Hutchinson op basis van een gesprek met adjunct-stafchef Tony Ornato:

'De president probeerde het autostuur te grijpen'

"Ik ben de fucking president, breng me naar het Capitool, nú", zou Trump hebben geroepen. Toen de agent van geheime dienst die de limousine bestuurde weigerde om te keren, greep Trump vanaf de achterbank naar het stuur. Hutchinson verklaarde dat op basis van een gesprek met adjunct-stafchef Tony Ornato. Vervolgens zou de president ook hebben geprobeerd de bestuurder vast te pakken.

Ketchup tegen de muur

Trump doet het af als nepnieuws. Op zijn socialemediaplatform Truth Social zegt de oud-president dat hij nooit naar het stuur heeft gegrepen. Ook ontkent hij stellig dat hij meerdere keren in het Witte Huis een bord tegen de muur kapot heeft gegooid, zoals Hutchinson ook verklaarde.

Volgens haar gebeurde dit bijvoorbeeld toen Trump zijn toenmalige minister van Justitie William Barr op tv hoorde verklaren dat hij geen bewijs zag voor grootschalige fraude met poststemmen. Hutchinson zegt dat ze de kamer inliep en zag dat de ketchup tegen de muur zat en er een bord aan diggelen op de grond lag.

De Republikeinse Partij doet de getuigenverklaring van Hutchinson af als sterke verhalen. De hoorzittingen zijn volgens Republikeinse politici onderdeel van een heksenjacht op Trump.

Onder druk gezet

In eerdere hoorzittingen verklaarden hooggeplaatste functionarissen hoe ze onder druk werden gezet door de toenmalige president en zijn team. Trump wilde koste wat het kost bewijs hebben voor grootschalige verkiezingsfraude, maar de bewijzen daarvoor zijn nooit gevonden. Rechters veegden claims over oneerlijk verlopen verkiezingen van tafel.

De volgende hoorzittingen vinden naar verwachting in juli plaats. Dan zal er onder meer worden ingegaan op de vraag wie de bestorming van het parlement door extremistische groeperingen heeft aangestuurd. Vijf mensen kwamen om het leven kort voor, tijdens of na de bestorming van het Capitool. Honderden relschoppers en agenten raakten gewond. Congresleden konden ternauwernood in veiligheid worden gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl