Een Iraakse politieagent houdt de wacht buiten een moskee in Mosul, september 2017
NOS Nieuws

IS-leider gedood in Syrië: terreurorganisatie wijst nieuwe leider aan

De leider van terreurgroep Islamitische Staat (IS) is gedood in Syrië. Zijn dood is bevestigd door een woordvoerder van IS in een audioboodschap.

Abu al-Hassan al-Qurayshi werd eerder dit jaar de hoogste leider van IS. Volgens het Amerikaanse leger is het Vrije Syrische Leger (VSL) verantwoordelijk voor zijn dood. VSL zou de IS-leider in oktober in de Syrische provincie Daraa om het leven hebben gebracht.

"IS blijft een bedreiging voor de regio", zegt het Amerikaanse centrale commando in een verklaring. "Centcom en onze partners blijven gefocust op de blijvende nederlaag van IS". Centcom is het hoofdkwartier van het Amerikaanse leger.

Zijn voorganger, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, blies zichzelf in februari op in het noordwesten van Syrië, vlak voordat een Amerikaans commandoteam hem gevangen kon nemen.

Een IS-woordvoerder zei in de geluidsboodschap op Telegram dat Qurayshi in gevecht met "vijanden van God" zou zijn overleden. De terroristische organisatie heeft al een nieuwe leider aangewezen: Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurayshi. Details over de nieuwe IS-leider zijn niet gegeven.

De woordvoerder drong er bij de leden van de Islamitische Staat in alle landen op aan trouw te zweren aan de nieuwe leider, eraan toevoegend dat "hij een van de loyale zonen van de (islamitische) staat is".

Islamitische Staat kondigde in maart Abu al-Hassan al-Hashemi al-Qurayshi aan als nieuwe leider na de dood van voorganger Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurayshi. Laatstgenoemde was de broer van de vermoorde IS-kalief Abu Bakr al-Baghdadi, meldt persbureau Reuters op basis van informatie van twee Iraakse veiligheidsfunctionarissen en een westerse veiligheidsbron.

IS ontstond uit de chaos van de burgeroorlog in Irak en nam in 2014 grote delen van Irak en Syrië over. Baghdadi riep dat jaar een islamitisch kalifaat uit vanuit een moskee in de Noord-Iraakse stad Mosul en riep zichzelf uit tot kalief van alle moslims.

Aanslag heiligdom Iran

Het meedogenloze bewind van de terreurgroep, waarbij duizenden mensen werden gedood en geëxecuteerd in naam van de islam, kwam in het Iraakse Mosul tot een einde toen Iraakse en internationale troepen de groep daar in 2017 versloegen.

Met de val van Baghouz in maart 2019 werd het laatste bolwerk van het kalifaat van de 'Islamitische Staat' opgerold.

De resterende militanten blijken nog altijd in staat om aanslagen uit te voeren in verschillende landen. Zo werden in oktober in Iran zeker dertien mensen gedood bij een aanslag op een heiligdom. Drie schutters openden het vuur op pelgrims in het mausoleum Sjah Tsjeragh in de stad Shiraz. Tientallen mensen raakten gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl