Het vernietigde huis Atmeh
NOS Nieuws

Biden: Hoogste IS-leider koos voor 'laffe daad' en blies zichzelf op

De hoogste leider van IS, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, is vannacht bij de Amerikaanse operatie in Syrië om het leven gekomen doordat hij zijn bomvest tot ontploffing bracht. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd op een persconferentie. Het was aanvankelijk niet duidelijk hoe Al-Hashimi al-Qurayshi precies omkwam.

"Toen de Amerikaanse troepen in de buurt kwamen, heeft hij uit wanhoop voor een laffe daad gekozen en zichzelf en zijn familieleden opgeblazen, in plaats van zich voor een rechter te verantwoorden", zei Biden.

Bij de ontploffing kwamen ook burgers om, onder wie zijn familieleden. Persbureau Reuters zegt op gezag van een hoge Amerikaanse functionaris dat het om zijn vrouw en kinderen gaat. Hoeveel mensen precies omkwamen is nog niet duidelijk.

Het persbureau meldt tevens dat burgers die zich op de begane grond van het gebouw bevonden voorafgaand aan de ontploffing in veiligheid zijn gebracht.

'Grote terroristische leider'

Al-Hashimi al-Qurayshi was sinds 2019 leider van de terroristische organisatie. Hij volgde Abu-Bakr al-Baghdadi op, die ook omkwam bij een Amerikaanse militaire operatie. Biden noemt Al-Hashimi al-Qurayshi een "grote terroristische leider".

De operatie vond plaats in de stad Atmeh, in dichtbevolkt gebied bij de grens met Turkije. Tienduizenden ontheemde Syriërs wonen daar in geïmproviseerde kampen of overvolle woningen.

Bekijk de toespraak van Biden:

Biden: 'Een grote terroristische dreiging voor de wereld is verdwenen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl