AFP
NOS NieuwsAangepast

Doden in Turkse grensregio door raketten uit Syrië

Bij raketaanvallen aan de Turks-Syrische grens zijn zeker drie mensen omgekomen en zes gewond geraakt. Twee van de gewonden zijn er slecht aan toe.

De raketten raakten volgens de gouverneur van de getroffen Turkse regio een school, twee huizen en een vrachtwagen. Ze zouden zijn afgevuurd vanuit gebied in Syrië dat in handen is van de Syrisch-Koerdische militie YPG.

Op beelden zijn onder meer grote rookpluimen en de getroffen school te zien:

Doden in Turkije door raketten uit Syrië

Afgelopen weekend voerde Turkije luchtaanvallen uit op kampen van de YPG en de Koerdische militie PKK. Die waren een vergelding voor de bomaanslag een week eerder in een winkelstraat in Istanbul, waarbij zes mensen omkwamen en tientallen personen gewond raakten.

'Terroristen'

Turkije houdt de YPG en de PKK verantwoordelijk voor de aanslag. De groeperingen zelf ontkennen dat ze er iets mee te maken hebben. Bij de aanvallen op de kampen kwamen dit weekend naar verluidt enkele tientallen mensen om het leven. Volgens Turkije gaat het om terroristen, maar onafhankelijke waarnemers zeggen dat er ook burgers zijn omgekomen.

De PKK staat op de Europese en Amerikaanse lijst van terroristische organisaties, maar de YPG tot groot ongenoegen van Turkije niet. Die groepering is in Syrië zelfs juist een belangrijke bondgenoot van de VS in de strijd tegen Islamitische Staat.

Turkije pakte binnen 24 uur na de aanslag tientallen verdachten op. Experts meenden dat de regering de explosie als een voorwendsel gebruikte om tegenstanders te arresteren. Volgens de politie heeft een Syrische hoofdverdachte bekend dat ze de aanslag heeft gepleegd namens YPG.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl