NOS Nieuws

Week na aanslag Istanbul luchtaanvallen Turkije op Noord-Syrië en Irak

Turkije heeft luchtaanvallen uitgevoerd op meerdere plaatsen in het noorden van Syrië en Irak. Volgens het Turkse ministerie van Defensie werden de gebombardeerde regio's "door terroristen als basis gebruikt bij hun aanvallen op ons land".

De luchtaanvallen komen een week na de aanslag in een winkelstraat in Istanbul, waarbij zes doden en tientallen gewonden vielen. Turkije dreigde kort daarop al met vergeldingsacties.

Turkije spreekt over 89 doelen die geraakt zijn, waaronder schuilplaatsen en munitiedepots van de Koerdische PKK en de Syrisch-Koerdische militie YPG. Ook zegt het Turkse ministerie van Defensie "zogenaamde directeuren van de terroristische organisaties" te hebben genaturaliseerd.

De Syrisch-Koerdisch milities lieten weten dat ze wraak zouden nemen voor de Turkse luchtaanvallen.

Het Turkse ministerie van Defensie plaatste na de luchtaanvallen een foto van een gevechtsvliegtuig op Twitter. In het bijschrift staat dat de "schurken" ter verantwoording worden geroepen voor "verraderlijke aanvallen":

Volgens de Turkse regering zitten de PKK en de YPG mogelijk achter de aanslag in Istanbul. De hoofdverdachte van de aanslag, een Syrische vrouw, zou hebben gezegd dat ze door de YPG is getraind.

Turkije ziet die strijdgroep, die als onderdeel van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) actief is in Noord-Syrië, als een verlengstuk van de PKK. De PKK wordt door Turkije, Europa en de Verenigde Staten beschouwd als terroristische organisatie. De militante Koerdische organisatie zelf houdt vol niets met de aanslag te maken te hebben.

Mogelijk meerdere doden en gewonden

Ook de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een coalitie van Arabische milities en Koerdische strijders, maakt melding van de Turkse luchtaanvallen. Volgens de SDF zijn bij de bombardementen onder meer de stad Kobani getroffen, vlak bij de grens met Turkije, en twee dichtbevolkte dorpen. Op Twitter zegt de leider van de overwegend Koerdische militie dat er meerdere doden en gewonden zijn gevallen.

Turkije heeft deze beelden vrijgegeven van de luchtaanvallen:

Luchtaanvallen Turkije in Irak en Syrië

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de bombardementen ook signaleert, spreekt van zeker twaalf doden. Onder de dodelijke slachtoffers zouden zowel SDF-strijders zijn als leden van Syrische regeringstroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl