Bloemen op de plek van de aanslag in de populaire winkelstraat Istiklal
NOS Nieuws

Vijf verdachten in Bulgarije aangehouden om bomaanslag Istanbul

De politie in Bulgarije heeft vijf mensen aangehouden vanwege de bomaanslag in een winkelstraat in de Turkse stad Istanbul. Dat heeft het Bulgaarse Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Bij die aanslag vorige week zondag kwamen zes mensen om het leven. Meer dan tachtig mensen raakten gewond.

De vijf verdachten worden vervolgd voor hulp bij het uitvoeren van de aanslag, zegt een woordvoerder van het OM. Het zou gaan om "logistieke hulp" om iemand te helpen vluchten. Het is onduidelijk of die persoon nog steeds vrij rondloopt. De nationaliteiten van de vijf verdachten zijn niet vrijgegeven.

In Turkije zijn tientallen mensen aangehouden in verband met de aanslag. Een rechter in Turkije oordeelde gisteren dat zeventien verdachten vast blijven zitten in afwachting van een rechtszaak. Drie verdachten mogen hun zaak in vrijheid afwachten. 29 mensen die zijn aangehouden zijn het land uit gezet, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

Hoofdverdachte

Een Syrische vrouw is volgens de Turkse autoriteiten de hoofdverdachte. Volgens de politie heeft zij bekend dat ze een bom heeft geplaatst. Direct na de explosie doken er video's op waarop te zien is dat een vrouw vlak voor de knal iets achterlaat in de drukke winkelstraat.

Ze zou zijn getraind door de Syrisch-Koerdische YPG-militie. Turkije ziet deze groepering als een verlengstuk van de verboden Koerdische PKK, die in Turkije, Europa en de VS op de lijst van terroristische organisaties staat. De Koerdische partijen ontkennen betrokkenheid bij de aanslag.

Op beelden van een bewakingscamera is de explosie te zien. De beelden zijn schokkend:

Doden en gewonden bij explosie in centrum Istanbul

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl