NOS NieuwsAangepast

Trump: IS-leider Baghdadi dood

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is omgekomen bij een Amerikaanse militaire operatie. Dat heeft de Amerikaanse president Trump gezegd op een persconferentie. "We hebben 's werelds grootste terroristische leider zijn verdiende loon gegeven", zei Trump. "Abu Bakr al-Baghdadi is dood."

Volgens Amerikaanse media vond de aanval door elitetroepen plaats in het noordwesten van Syrië, ten noorden van de stad Idlib. Eliot Higgins van onderzoekscollectief Bellingcat zegt dat de locatie op zo'n 5 kilometer van de Turkse grens ligt.

Baghdadi kwam volgens Trump om in een tunnel waarin hij was gevlucht, samen met drie kinderen die hij had meegenomen. Daar zouden honden van de Amerikaanse eenheden hem zijn gevolgd. De IS-leider blies zichzelf "in paniek" op, waarna de tunnel instortte. "Hij stierf als een hond, hij stierf als een lafaard", zei Trump. De identiteit van Baghdadi is volgens Trump "direct en met zekerheid" vastgesteld.

Bekijk hier hoe Trump bekendmaakt dat Baghdadi is gedood:

President Trump maakt bekend dat Baghdadi is gedood

Trump zei dat de Amerikanen met acht helikopters naar de locatie van Baghdadi zijn gevlogen. Het heen- en terugvliegen was het gevaarlijkste onderdeel van de missie, aldus de president.

Baghdadi "en de losers die voor hem werkten" zijn dood, zei Trump. "Ze waren bange puppies." Er zouden veel IS-leden zijn omgekomen bij de aanval. Trump zei dat hij de missie door moderne technologie heeft gevolgd alsof het een film was.

Bij de aanval raakte alleen een gevechtshond gewond, zei Trump. Mark Esper, de minister van Defensie, zegt dat twee Amerikaanse militairen lichtgewond zijn geraakt. Volgens hem is de dood van Baghdadi "verwoestend" voor IS.

Het Witte Huis heeft foto's gedeeld van het moment dat Trump toekijkt hoe de Amerikaanse special forces Baghdadi insluiten:

The Situation Room

Trump bedankte Rusland, Turkije, Syrië, Irak en de Syrische Koerden. "Rusland heeft ons geweldig behandeld", zei hij. "Irak was uitstekend." De Syrische Koerden hebben volgens hem geholpen met informatie. Turkije was op de hoogte gesteld van de aanval.

Het Russische ministerie van Defensie zegt tegen het Russische staatspersbureau RIA "geen betrouwbare informatie" te hebben dat Baghdadi dood is. Dat bericht kwam na de persconferentie van Trump. Bondgenoten als Groot-Brittannië, Frankrijk en Israël hebben de Amerikaanse president gefeliciteerd.

Schrikbewind

De Irakees kwam in 2010 aan het hoofd te staan van de terreurgroep IS. Onder zijn leiding veroverde de organisatie grote delen van Syrië en Irak. IS voerde er een schrikbewind, met martelingen, slavernij, verkrachtingen en massa-executies.

Ook voerden aanhangers verschillende bloedige aanslagen uit in Europa. Zo eiste IS de aanslag op de Bataclan in Parijs op, evenals die op het vliegveld van Brussel.

Dankzij de inzet van een internationale coalitie verloor IS de afgelopen jaren snel terrein, waarbij meerdere keren werd gemeld dat Baghdadi was gesneuveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl