Oranje moet en kan beter volgens Van Gaal: 'Gemiddelde kwaliteit hoger dan in 2014'

Daags voor de tweede groepswedstrijd van Oranje op het wereldkampioenschap overladen bondscoach Louis van Gaal en rechtsback Denzel Dumfries elkaar met complimenten. De druk is eraf, na de zege op Senegal. En de sfeer is uitstekend, in aanloop naar het duel met Ecuador.

Het enige wat Van Gaal alvast wil verklappen, is dat er geen politieke statements meer volgen. "Dat zou ik niet logisch vinden."

De focus moet volledig op voetbal, met de ambitie om wereldkampioen te worden. Duitsland ging de boot in tegen Japan, nadat de spelers met hun hand voor de mond op de elftalfoto waren gegaan. Was het team afgeleid door deze actie? "Dat is de vraag", aldus Van Gaal, die het risico daarom ook niet wilde nemen.

Wel concludeerde hij dat de nederlaag van een veel sterker Duitsland te maken had met teamdiscipline. "En ik ben zo vrij om op te merken dat onze teamdiscipline tot de negentigste minuut doorgaat."

Door het teleurstellende spel van de Belgen en de verrassende nederlagen van Argentinië en Duitsland lijken het vertrouwen in de kansen op succes voor Oranje weer iets toe te nemen.

"We hebben een gemiddelde kwaliteit die hoger ligt dan in 2014", vergelijkt Van Gaal de selectie met zijn team dat acht jaar geleden het brons veroverde. Maar die stelling behoeft wel wat toelichting, want de beslissende spelers van het niveau van Arjen Robben en Robin van Persie heeft het Nederlands elftal op dit moment niet.

Vrijdag is het Qatar-Senegal (14.00 uur) en Nederland-Ecuador (17.00 uur)

Wel jongens die dat niveau volgens Van Gaal kunnen aantikken, zoals Frenkie de Jong, Steven Bergwijn, Cody Gakpo en Memphis Depay op een goede dag. En laatstgenoemde is op de weg terug, na de invalbeurt tegen Senegal die hij zonder noemenswaardige reactie van zijn lichaam doorstond.

Voor de niet fitte Depay wilde Van Gaal niet voor niets een uitzondering maken in zijn selectiebeleid.

Van Gaal verklapt niets

"We hebben de intensiteit opgeschroefd", vertelt hij over de laatste trainingsdagen met de aanvaller. "Hij heeft nu 30 minuten gespeeld, niet zo veel last gekregen. De volgende stap is 45 minuten. En dat moeten we op zijn manier verder bouwen. Zo komen we op een gegeven moment tot het besluit dat hij weer 90 minuten gaat spelen."

Of Depay vrijdag de eerste of de tweede helft speelt, verklapt Van Gaal niet. "Ik laat niet in mijn kaarten kijken. Ik weet ook niet of Ecuador met Enner Valencia (de maker van de twee goals tegen Qatar, red.) speelt, dat maakt een groot verschil."

Na de zwijgzame Steven Bergwijn, die het zichzelf niet te moeilijk maakte en opvallend vaak de mening van ploeggenoot Davy Klaassen deelde, leek de keuze voor Dumfries aan tafel met de bondscoach een soort compensatie voor wat zich woensdag afspeelde.

Dumfries vertelde uitvoerig over wat hij van Ecuador verwachtte, namelijk een heel ander duel dan tegen Senegal. Maar toch tonen de twee landen ook gelijkenis. "Het fysieke aspect, ze schromen de duels niet. We moeten zuiverder aan de bal zijn, de focus moet liggen op onszelf en het spel."

Trots luisterde Van Gaal mee met de zelfkritische Dumfries. "We hebben niet voor niets Denzel meegenomen, dat zie je wel."

Op de foto met een fan

Want het moet inderdaad beter, benadrukte Van Gaal, als het straks om de prijzen zou gaan. "Als je tegen de toplanden komt te voetballen en je speelt zo in balbezit als tegen Senegal, dan red je het niet."

Natuurlijk, die overwinning van maandag heeft ermee te maken. Maar Van Gaal oogt ontspannen, maakt grapjes en gaat zelfs op de foto met een journalist die vooral fan blijkt te zijn. Hij laat duidelijk blijken zich bevoorrecht te voelen dat hij met dit Oranje mag proberen de kroon op zijn trainerscarrière te zetten.

"Het is een cadeautje, dat zie je dan ook aan mij af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl