De Duitsers houden hun hand voor hun mond tijdens de teamfoto
NOS VoetbalAangepast

Duitsland en Denemarken verzetten zich fel tegen FIFA: 'Verbod is verwerpelijk'

Het Duitse nationale team heeft zich bij het WK voetbal in Qatar in woord en gebaar verzet tegen de houding van de FIFA rondom de geplande OneLove-campagne. De wereldvoetbalbond kondigde aan een gele kaart te geven aan aanvoerders met de gekleurde OneLove-band om.

De Duitse spelers hadden al gezegd een protestgebaar te willen maken tijdens het WK. Bij het nemen van de teamfoto voor de wedstrijd woensdagmiddag tegen Japan (2-1 nederlaag) was het zover: de spelers deden hun hand voor de mond.

En op de tribune keek de Duitse minister van Binnenlandse Zaken naast FIFA-baas Gianni Infantino toe met een OneLove-band om haar arm. Later op de dag deed Hadja Lahbib, de Belgische minister, hetzelfde. Zij sprak Infantino er zelfs op aan.

Tegelijkertijd zette de Duitse voetbalbond DFB een bericht online op sociale media. "Het gaat hier niet om een politieke boodschap: over mensenrechten kan niet worden onderhandeld", staat er. "Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn. Helaas is het dat nog steeds niet."

"Daarom is dit bericht zo belangrijk voor ons. Ons verbannen van het verband is als het verbannen van onze mond. Ons standpunt staat." Met de handen voor de mond verbeeldden de Duitse spelers het monddood maken door de FIFA.

Denen boos

De voorzitter van de Deense voetbalbond, Jesper Møller, sprak zich in soortgelijke bewoordingen uit tegen het handelen van de FIFA. "Het is onacceptabel dat ze (de FIFA, red.) ons zo voor het blok hebben gezet. Tijdens diverse bijeenkomsten en persconferenties hebben we racisme en hypocrisie besproken. We hebben het zó vaak aangekaart. Wij kwamen ermee, maar ook andere landen kwamen ermee. Dat onze spelers dan zo laat horen dat we die band niet mogen dragen, is totaal onaanvaardbaar. Het is verwerpelijk."

De aanvoerder van Denemarken, Simon Kjaer, zag zich dinsdag tegen Tunesië (0-0) gedwongen om de band niet te dragen.

Møller liet woensdag weten dat de Denen niet voor FIFA-baas Gianni Infantino zullen stemmen bij de komende verkiezingsronde voor het FIFA-voorzittersschap, waarbij Infantino de enige kandidaat zal zijn. "Een situatie als deze heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben niet alleen teleurgesteld, ik ben ook boos. En ik doe dit werk al sinds 1998."

Ook WK-deelnemers als Nederland, Engeland, Wales, België en Zwitserland hebben zich uitgesproken vóór de OneLove-actie.

De Duitse keeper Manuel Neuer had als tegenprestatie de zwarte aanvoerdersband met 'No Discrimination', de band die door de FIFA bedacht is, onder zijn mouw verstopt. Voor de aftrap werd zijn band nog gecontroleerd door de arbiter van dienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl