NOS Voetbal

FIFA verbiedt ook kleurrijke WK-shirts België: 'Hardheid van de FIFA is stuitend'

In navolging van het algehele verbod op de OneLove-aanvoerdersband op het WK in Qatar, heeft het nationale team van België meer kledingvoorschriften van de FIFA gekregen. De Belgen moeten hun uitshirt aanpassen en mogen hun opwarmshirt niet dragen.

Het Nieuwsblad
Het door de FIFA verboden shirt dat de spelers van België tijdens de warming-up wilden dragen

Aan de binnenkant van het uitshirt staat ter hoogte van de nek het woord 'LOVE' afgebeeld en dat moet van de FIFA worden afgeplakt. De Belgische voetbalbond ontwikkelde het shirt, waarin ook regenboogkleuren zijn verwerkt, in samenwerking met Adidas en het dancefestival Tomorrowland.

De grafische printen op het uitshirt zijn geïnspireerd door het "wereldberoemde vuurwerk" van Tomorrowland en het shirt staat symbool "voor de gedeelde waarden op het vlak van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit", zegt Tomorrowland.

Maar volgens de FIFA is er daarmee sprake van ongeoorloofde reclame voor het festival en is dat de reden voor het verbod, zegt de Belgische voetbalbond KBVB.

"Het woordje 'LOVE' moet verdwijnen", reageert KBVB-secretaris-generaal Peter Bossaert tegen Het Nieuwsblad. "Het is triestig, maar de FIFA laat ons geen keuze. Voor het overige blijft de uitrusting ongewijzigd."

Opwarmshirt

Ook het speciale opwarmshirt van de Belgen, voorzien van regenboogkleuren, is door de FIFA verboden. "Feit is dat we met z'n allen niet kunnen leven met de houding van de FIFA. Ook ikzelf niet", aldus Bossaert.

"De hardheid van de FIFA is stuitend. We moeten onze relatie kritisch analyseren. Wij hebben de FIFA nodig, maar zij ons ook. We zullen in de toekomst zien hoe het verder moet. De KBVB gaat de komende tijd samen met de andere betrokken landen kritisch kijken naar zijn relatie met de FIFA."

België speelt komende woensdag om 20.00 uur tegen Canada zijn eerste duel op dit WK.

Het Nieuwsblad
Een voorbeeld hoe het uitshirt van de Belgen wordt afgeplakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl