Yoon en Biden ontmoetten elkaar vandaag ook op het niet-officiële deel van de ASEAN-top
NOS Nieuws

Biden benadrukt belang van samenwerking met Japan en Zuid-Korea

Er moet een gezamenlijke en gecoördineerde reactie komen op de Noord-Koreaanse raketlanceringen. Dat zeiden de Amerikaanse president Biden, de Japanse premier Kishida en de Zuid-Koreaanse leider Yoon in Cambodja op de laatste dag van de ASEAN-top, de bijeenkomst van Zuidoost-Aziatische landen.

Noord-Korea heeft het aantal raketlanceringen de afgelopen tijd fors opgeschroefd, tot ongenoegen van buurlanden Zuid-Korea en Japan. Begin deze maand lanceerde Noord-Korea een intercontinentale raket, die in het noorden van Japan tot noodwaarschuwingen leidde. Mensen kregen de oproep om binnenshuis te schuilen.

Serieuze provocatie

Kishida herhaalde dat de lanceringen een "duidelijke en serieuze provocatie" zijn, gericht tegen de internationale gemeenschap, en hij noemde ze onacceptabel. Yoon wees erop dat dat de provocaties steeds ernstiger worden en hekelde ook de timing van de raketlanceringen. Zuid-Koreanen waren volgens hem nog bezig met het verwerken van de ramp bij de halloweenviering in Seoul, waar 153 mensen om het leven kwamen.

"Terwijl Zuid-Koreanen in diepe rouw verkeerden, besloot Noord-Korea zijn provocaties door te zetten. Dat toont de ware aard van het regime van Kim Jong-un", zei Yoon bij monde van zijn tolk. Met de toename van het aantal lanceringen in het achterhoofd zegt Biden dat samenwerking tussen de VS, Japan en Zuid-Korea belangrijker is dan ooit.

Samen overleggen over China-strategie

De Amerikaanse president zegt de spanningen rond Noord-Korea te zullen bespreken met de Chinese president Xi, komende week op de G20-top in Indonesië. Biden wil Xi ertoe te bewegen diens invloed op Noord-Korea te gebruiken om ervoor te zorgen dat Noord-Korea inbindt.

Biden wil ook samenwerken met Kishida en Yoon in kwesties als de Chinese expansie in de Zuid-Chinese Zee, de Chinese dreiging ten aanzien van Taiwan, de mensenrechtenschendingen in China en de Chinese houding ten opzichte van de Russische inval in Oekraïne.

"We staan voor serieuze uitdagingen, maar onze landen zitten beter op één lijn dan ooit en we zijn beter voorbereid dan ooit om die uitdagingen het hoofd te bieden", sprak Biden.

Biden en Xi zaten de afgelopen jaren al vaker met elkaar om de tafel, maar morgen is het de eerste keer dat ze elkaar ontmoeten sinds Biden president is. Amerikaanse delegaties waren de laatste jaren gefrustreerd over de stroeve dialoog met China, omdat lager geplaatste Chinese functionarissen niet mochten of wilden spreken namens Xi.

In de VS bestaat dan ook de hoop dat de ontmoeting tussen Xi en Biden de twee landen verder zal brengen in hun relatie. "Ik ken hem goed en hij mij ook", zegt Biden. "We moeten alleen uitzoeken wat onze grenzen zijn en wat voor ieder van ons de belangrijkste standpunten zijn, met het oog op de komende twee jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl