Eerste topontmoeting tussen presidenten Poetin en Xi sinds oorlog in Oekraïne
In Oezbekistan zijn de presidenten van Rusland en China, Poetin en Xi begonnen aan hun ontmoeting. Het onderhoud gaat onder meer over de oorlog in Oekraïne en de situatie rond Taiwan. President Poetin zei voorafgaand aan de ontmoeting dat Rusland blij is met de genuanceerde opstelling van China rond de strijd in Oekraïne.
China heeft de inval in Oekraïne niet veroordeeld en spreekt ook niet van een invasie. Daarmee volgt het de lijn van Moskou, die de oorlog bestempelt als 'speciale militaire operatie'.
Volgens Poetin heeft Xi zijn zorgen geuit over de situatie in Oekraïne:
Poetin: 'Xi Jinping heeft zorgen over Oekraïne'
Xi hield zich wat meer op de vlakte. Hij zei dat China de samenwerking met Rusland wil versterken om de gezamenlijke belangen te behartigen. Verder benadrukte hij dat China een voorbeeld wil zijn van een verantwoordelijke wereldmacht die de stabiliteit in de wereld bevordert.
De ontmoeting met Xi komt voor Poetin op een moment dat zijn troepen in Oekraïne steeds verder worden teruggedrongen. De Oekraïense militairen zijn op een aantal plaatsen een offensief gestart en zijn erin geslaagd grote gebieden op de Russen te heroveren. Waar westerse landen Oekraïne steunen, zoekt Rusland toenadering tot China.
Taiwan
Verder sprak president Poetin steun uit voor China in de kwestie-Taiwan. Hij veroordeelde de "Amerikaanse provocaties" in de Straat van Taiwan. Hij doelde daarmee op de aanwezigheid van Amerikaanse marineschepen, als waarschuwing aan het adres van China.
Ook sprak Poetin steun uit voor het Een-Chinabeleid. Daarmee wordt het Chinese standpunt bedoeld dat de Volksrepubliek en Taiwan tot dezelfde staat behoren. In die visie wordt Taiwan beschouwd als een afvallige provincie en niet als een soeverein land.
Een-op-eencontacten
De ontmoeting tussen de twee wereldleiders is in de stad Samarkand, langs de voormalige zijderoute. Hij is georganiseerd in de marge van een internationale topconferentie van Rusland en een aantal Aziatische landen, die samen de Shanghai Cooperation Organisation vormen. Behalve gezamenlijk overleg is het ook een platform voor een-op-eencontacten tussen leiders van de deelnemende landen.
Eerste reis sinds corona
Het is voor het eerst sinds de Russische inval in Oekraïne dat de twee leiders elkaar ontmoeten. De laatste ontmoeting was begin februari kort voor de opening van de Olympische Winterspelen in de Chinese hoofdstad Peking. Een kleine drie weken later begon Rusland de oorlog in Oekraïne.
Voor Xi is het de eerste buitenlandse reis in ruim 2,5 jaar. Sinds het uitbreken van de coronapandemie heeft hij China niet meer verlaten.