Poetin en Xi voorafgaand aan hun lunchafspraak
NOS Nieuws

Poetin spreekt Xi voor opening Spelen, ook China wil geen NAVO-uitbreiding

De Russische president Poetin heeft in Peking gesproken met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. De twee leiders hadden een lunchafspraak voorafgaand aan de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in de Chinese hoofdstad.

Poetin kwam vanochtend in Peking aan. De twee presidenten hebben elkaar in nog geen tien jaar tijd al 38 keer ontmoet. Ook de Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken en minister Sjoelginov van Energie zijn meegereisd.

Het Kremlin had voorafgaand aan de ontmoeting gezegd dat de Chinees-Russische top een "gezamenlijke visie" op internationale veiligheid moet opleveren. De kwestie-Oekraïne was een van de onderwerpen die besproken zijn.

Poetin ligt binnen de internationale gemeenschap onder vuur vanwege zijn optreden bij de Russisch-Oekraïense grens en hij wil zeker zijn van steun van China in het conflict. Die steun lijkt er nu te zijn: president Xi zei na afloop van de ontmoeting dat hij de Russische zorgen deelt over uitbreiding van de NAVO naar het oosten.

Afspraken gemaakt over gas

Poetin heeft China beloftes gedaan voor de levering van Russisch gas. Hij heeft de Chinezen de levering van zeker tien miljard kubieke meter per jaar beloofd. Rusland heeft plannen om via Mongolië een nieuwe gaspijpleiding aan te leggen naar China.

President Xi sprak vanochtend van een impuls voor de Chinees-Russische betrekkingen. Ook het Kremlin zegt dat de gesprekken "warm en constructief" waren.

Later vandaag woont president Poetin de openingsceremonie van de Spelen bij. Veel landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië blijven uit protest weg vanwege de schending van de mensenrechten van de Oeigoerse minderheid in China. Ook Nederland stuurt geen regeringsdelegatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl