Een Zuid-Koreaanse nieuwszender zond beelden uit van een eerdere raketlancering door Noord-Korea
NOS Nieuws

Noord-Korea vuurt opnieuw raketten af, ook noodwaarschuwing in Japan

Een dag na de lancering van een recordaantal van 23 raketten heeft Noord-Korea opnieuw zeker drie ballistische projectielen afgevuurd, melden de autoriteiten van Zuid-Korea en Japan. Een daarvan leidde in delen van Japan tot noodwaarschuwingen.

Inwoners van drie Japanse provincies in het midden en noorden van het land kregen via het systeem J-Alert, vergelijkbaar met het Nederlandse NL-Alert, de oproep om zich binnenshuis te verschansen, omdat de raket over Japans grondgebied zou komen. Ook werden treinen in het Aziatische land tijdelijk stilgezet.

Later meldden de Japanse autoriteiten dat het om vals alarm ging. Naar eigen zeggen was de raket ergens tussen het Koreaanse Schiereiland en Japan van hun radar verdwenen. Een Japanse regeringschef zei dat het projectiel op dat moment ongeveer 750 kilometer had afgelegd.

Langeafstandsraket

Japan vreesde dat het ging om een intercontinentale raket. Ook de Zuid-Koreaanse autoriteiten melden dat Noord-Korea heeft geprobeerd om zo'n raket af te vuren, maar volgens hen is de lancering mislukt.

"De herhaalde raketlanceringen van Noord-Korea zijn een schande en er is absoluut geen excuus voor", voegde de Japanse premier Kishida toe in een korte verklaring.

Het is de tweede dag op rij dat Noord-Korea met ballistische raketten reageert op grootschalige militaire oefeningen in de regio van de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Het Noord-Koreaanse regime in Pyongyang beschouwt die als voorbode van een invasie, wat de Amerikanen en Zuid-Koreanen tegenspreken.

De 23 raketten die Noord-Korea gisteren afvuurde, waren af, het hoogste aantal op een dag sinds Kim Jong-un daar aan de macht is. In de maanden daarvoor zijn in totaal al tientallen ballistische projectielen gelanceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl