Zuid-Koreanen kijken naar nieuwsuitzendingen op tv vanwege de raketlanceringen
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Korea: Noord-Korea vuurt minstens tien raketten af

Noord-Korea heeft meer dan tien raketten afgevuurd vanuit het westen en oosten van het land. Dat zeggen de Zuid-Koreaanse autoriteiten. Het ging volgens Seoul om raketten van verschillende types. Zuid-Koreaanse gevechtsvliegtuigen hebben als reactie drie raketten afgevuurd in de richting van het noorden.

De lanceringen komen op het moment dat de Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn begonnen met een grootschalige militaire oefening.

De Noord-Koreanen hebben bij de VS en de zuiderburen geëist dat de oefeningen stoppen. Het regime in de hoofdstad Pyongyang spreekt van provocaties. Dergelijke "militaire onbezonnenheid" kan volgens Noord-Korea niet langer worden getolereerd.

De Zuid-Koreaanse legerleiding over de raketlanceringen vanuit het noorden:

Zuid-Korea over raketten Noord-Korea: 'Dit kunnen we niet tolereren'

Vanwege de raketlanceringen is op het afgelegen Zuid-Koreaanse eiland Ulleungdo het luchtalarm afgegaan. Het Japanse ministerie van Defensie zegt dat een van de raketten 150 kilometer hoog vloog.

"Ons leger kan deze provocaties van Noord-Korea niet tolereren", zegt de Zuid-Koreaanse legerleiding. De raketten kwamen volgens het leger neer in zee en voor het eerst ook nabij de territoriale wateren van Zuid-Korea. Een van de raketten kwam op minder dan 60 kilometer van de Zuid-Koreaanse kust neer.

Noord-Korea heeft dit jaar een recordaantal raketlanceringen uitgevoerd. De legers van de VS en Zuid-Korea begonnen maandag met de oefeningen. Honderden gevechtsvliegtuigen van beide landen oefenen daar 24 uur per dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl