Beelden van de raket op een televisie in een treinstation in Seoul
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea lanceert ballistische raket over Japans grondgebied

Noord-Korea heeft een ballistische raket afgevuurd in de richting van Japan. Het projectiel vloog over Japans territorium en kwam 3000 kilometer uit de kust in de Stille Oceaan terecht.

Volgens Japanse autoriteiten bereikte de raket een hoogte van maximaal 1000 kilometer en legde hij een afstand af van zo'n 4500 kilometer.

In Japan kregen inwoners een waarschuwing om dekking te zoeken en in het noorden werd het treinverkeer korte tijd stilgelegd. Voor het eerst in vijf jaar moesten inwoners in het noordoosten evacueren vanwege een dergelijke waarschuwing.

De Japanse premier Kishida sprak van een "roekeloze daad" van Noord-Korea. Kabinetschef Hirokazu Matsuno noemde dat land een "een serieuze bedreiging voor de internationale vrede". Matsuno liet weten te overleggen met de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol zegt dat "een dergelijke roekeloze nucleaire provocatie een beslissende militaire reactie krijgt":

Japanse premier: overvliegende raket uit Noord-Korea ‘roekeloze daad’

Het is de vijfde raket die Noord-Korea afvuurde in tien dagen tijd. Het wordt gezien als een reactie op de gezamenlijke militaire oefeningen van Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Dit jaar zijn in totaal 23 wapentests gedaan door Noord-Korea, maar geen van de afgevuurde raketten kwam zo ver als deze.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Blinken, veroordeelt de Noord-Koreaanse actie, samen met zijn Japanse en Zuid-Koreaanse collega's. Hij benadrukt dat de VS, Zuid-Korea en Japan nauw blijven samenwerken voor de veiligheid in de regio.

In 2017 vuurde Noord-Korea voor het laatst een raket over Japan. Destijds leken de VS en Noord-Korea af te koersen op een conflict. Toenmalig president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uitten zich destijds dreigend naar elkaar. Trump beloofde de Noord-Koreanen onder meer "vuur en woede die de wereld niet eerder heeft gezien" als het land niet zou inbinden.

Eerdere incidenten waren in 2009 en 1998. Toen stelde Noord-Korea dat het satellieten had gelanceerd, maar aangenomen wordt dat dit testen waren met ballistische raketten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl