Zuid-Koreaanse gevechtsvliegtuigen tijdens een oefening
NOS Nieuws

VS en Zuid-Korea lanceren raketten in reactie op 'roekeloze daad' Noord-Korea

Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben bij een gezamenlijke oefening een salvo raketten afgevuurd in zee in reactie op de ballistische raket die Noord-Korea gisteren lanceerde.

Zowel Zuid-Korea als de VS lanceerde twee ballistische ATACMS-korteafstandsraketten. Ook werd een Zuid-Koreaanse Hyunmoo-2-raket richting de Japanse Zee afgevuurd, maar die stortte vlak na de lancering neer. Daarbij vielen geen gewonden, aldus het leger.

Bekijk hier beelden van de militaire oefening met de raketten:

VS en Zuid-Korea lanceren korteafstandsraketten

De Noord-Koreaanse raket vloog over Japans grondgebied en kwam in zee terecht. Het was voor het eerst in vijf jaar dat een raket van Noord-Korea over Japan vloog. In het noorden van Japan moesten mensen evacueren en werd het treinverkeer stilgelegd. De Amerikaanse president Biden, de EU en VN-chef Guterres veroordeelden de "provocatie" van Noord-Korea. De Japanse premier Kishida sprak van een "roekeloze daad".

Gisteren hielden Zuid-Korea en de VS al oefeningen met in totaal acht gevechtsvliegtuigen als reactie op de lancering van Noord-Korea. De legers wilden zo aantonen dat ze "resoluut kunnen reageren" op provocaties van Noord-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl