NOS SchaatsenAangepast

Roest bezorgt Nederland eerste goud in Stavanger, brons voor Snellink

Patrick Roest heeft de eerste gouden medaille voor Nederland gepakt bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger. Hij schreef de 5.000 meter op zijn naam. Beau Snellink pakte het brons bij zijn World Cup-debuut op een individuele afstand.

Op de 500 meter eindigden de Nederlanders naast het podium.

Roest besloot zijn heil dit seizoen in een andere omgeving te zoeken. De 26-jarige Lekkerkerker stapte over van Jumbo-Visma naar Reggeborgh en hij zegt goed te gedijen bij de persoonlijke aanpak van zijn nieuwe ploeg. "Nu kun je gewoon na en tijdens elke training even praten over hoe het schaatsen gaat."

Dat die trainingsaanpak hem goed doet, bleek wel op het Noorse ijs. De Amerikaan Casey Dawson pakte in de slotrit brutaal de leiding, maar Roest bleef rustig. In de laatste twee kilometer was Dawson moegestreden en restte voor Roest de strijd tegen de klok.

Schaatsprogramma Stavanger

Hij finishte in 6.20,56 en dat was net genoeg om de Italiaan Davide Ghiotto te verslaan. Roest pakte zodoende voor de negende keer in zijn carrière wereldbekergoud op de 5.000 meter.

De tijd van Roest, die vanwege het ontbreken van dweilpauzes op behoorlijk wit uitgeslagen ijs moest rijden, was overigens niet de snelste van de dag. Sander Eitrem liet in de B-divisie 6.18,31 noteren. De 20-jarige Noor moest vorig seizoen zijn plek op de Spelen afstaan aan Engebraten, maar werd al wel vijfde op de WK allround.

Brons voor Snellink

Marcel Bosker rekende in zijn rit af met Hallgeir Engebraten, de winnaar van olympisch brons. De Nederlander en de Noor gingen gelijkop, maar in het laatste rondje liep Bosker uit. Hij zette 6.24,09 neer, maar dat was niet genoeg om landgenoot Snellink te verslaan. Hij eindigde als vierde.

De 21-jarige Snellink, die vrijdag samen met Roest en Bosker zilver pakte op de ploegenachtervolging, reed de 5 kilometer in 6.22,28 en greep het brons. Tot zijn eigen verbazing.

"Ik wilde niet bij de laatste drie of vier eindigen", aldus Snellink, die daarmee het doel had niet te degraderen naar de B-groep. "Ik wil volgende week in Heerenveen in de A-groep rijden."

Jordy van Workum zette met 6.37,16 de vijftiende tijd neer. Jorrit Bergsma kwam niet in actie. Hij meldde zich vrijdag ziek af, waarna hij is teruggevlogen naar Nederland.

Goud voor sprinter Murakami

Op de 500 meter was er goud voor de Japanner Yuma Murakami, die daarmee voor de tweede keer in zijn carrière een wereldbekerwedstrijd over 500 meter won. Met 34,70 was hij de Canadees Laurent Dubreuil, die in zijn carrière al 22 World Cup-medailles pakte op de kortste sprintafstand, te snel af. Kim Jun-ho pakte het brons.

Janno Botman was met een zesde plaats verrassend de snelste Nederlander in Stavanger. De 22-jarige Nederlandse sprinter had zich als vierde Nederlander geplaatst voor de World Cups van dit seizoen, maar was op het Noorse ijs sneller dan zijn landgenoten. Hij startte in de eerste rit en klokte 35,22.

Botman debuteert in A-groep 500m en is beste Nederlander: 'Schiet lekker op'

Olympisch kampioen Tingyu Gao ontbrak op de startlijst. De Chinees kampt met een polsblessure. De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu, die in Peking nog olympisch zilver pakte, stelde teleur met een zeventiende plaats.

Otterspeer struikelt

Hein Otterspeer dook nipt onder de 36 seconden: 35,99. De 34-jarige Nederlander reed tegen Takuya Morimoto, die een razendsnelle start in huis had. Otterspeer moest in de achtervolging en na een struikelpartij, waarbij hij nog knap overeind bleef, was de kans op een goede klassering verkeken. Hij eindigde als negentiende en laatste.

De negende plaats was voor Merijn Scheperkamp. Vorig jaar won hij het olympisch kwalificatietoernooi, waarna hij zijn debuut mocht maken op de Spelen. Die vorm heeft de 22-jarige Nederlander dit seizoen nog niet te pakken. Hij kwam tot een tijd van 35,32. Dai Dai Ntab eindigde met 35,40 op de tiende plaats.

Westenbroek ontbreekt

Stefan Westenbroek, die de snelste was bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen, moest de eerste wereldbeker aan zich voorbij laten gaan. De 20-jarige schaatser van Team Reggeborgh had nog te veel last van een breuk in de grote teen van zijn linkervoet, die hij had opgelopen toen hij bij een krachttraining een halter op zijn voet had laten vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl