NOS Schaatsen

Gestopt, geschorst of juist vroeg in vorm: schaatsers beginnen aan wereldbeker

De één staat gewoon weer als favoriet aan de start of is juist plotseling kanshebber op medailles. De ander is inmiddels gestopt, of slechts tijdelijk afwezig.

Driekwart jaar na de Olympische Spelen van Peking begint vrijdagmiddag in het Noorse Stavanger het wereldbekerseizoen voor de langebaanschaatsers.

Twee weken geleden werden bij het kwalificatietoernooi in Thialf de Nederlandse tickets verdeeld, maar hoe staat het met de internationale concurrentie? Wie is er al vroeg in vorm? En wie zien we überhaupt terug?

Snel in het voorseizoen: zesde tijd ooit

De beste tijd van het seizoen op zowel de 1.000 als de 1.500 meter is in handen van de 18-jarige Amerikaan Jordan Stolz. Afgelopen seizoen debuteerde hij in de wereldbeker, hij werd één keer tweede op de 1.000 meter. Op die afstand reed Stolz vorige maand bij het Amerikaanse kwalificatietoernooi in Salt Lake City de zesde tijd ooit: 1.06,47.

"Ik heb gewoon weer hard getraind deze zomer. That's it!", zegt Stolz nuchter over zijn toptijd. Zijn trainer Ryan Shimabukuru is enthousiaster en noemt Stolz "echt een rijder om in de gaten houden".

"Jordan heeft zich voor alle afstanden geplaatst en wil ze het liefst allemaal rijden. We moeten hem in de gaten houden. Vanuit de bond vinden wij dat hij zich vooral op de WK junioren moet richten. Dit jaar kan hij die titel nog winnen, daarna kan hij nog jaren lekker wereldbekers rijden."

Bekijk hieronder het programma van komend weekeinde:

  • NOS
    Schaatsprogramma vrijdag
  • NOS
    Schaatsprogramma zaterdag
  • NOS
    Schaatsprogramma zondag

Met twee olympische titels, twee wereldrecords in handen en de wereldtitel allround sloot fenomeen Nils van der Poel het afgelopen seizoen af. Hij is pas 26 jaar, maar de Zweed heeft het langebaanschaatsen vaarwel gezegd.

Van der Poel greep de laatste jaren de macht op de 5 en de 10 kilometer met een onconventionele trainingsaanpak. In twee seizoenen waarin hij het uiterste van zijn lichaam vroeg, was de avonturier ongenaakbaar.

Al voor de Spelen kondigde Van der Poel zijn afscheid aan en we zien hem ook echt niet meer op het ijs terug. Naast Van der Poel hebben ook de Japanse kampioenen Nao Kodaira en Nana Takagi hun carrière beëindigd.

Gao: of razendsnel, of afwezig

Bij de mannen ontbreekt niet alleen de olympisch kampioen op de lange afstanden, ook de winnaar van de 500 meter komt deze winter niet in actie. De Chinees Tingyu Gao heeft er een handje van: het ene seizoen razendsnel, het andere letterlijk of figuurlijk onzichtbaar. Dit seizoen ontbreekt hij door de gevolgen van een polsblessure, melden de Chinezen.

Tingyu Gao

Voorlopig moeten ook alle Russische en Belarussische schaatsers de wereldbekers - en alle andere internationale kampioenschappen - aan zich voorbij laten gaan. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn sporters uit beide landen niet welkom.

Ondertussen trainen de Russen wel 'gewoon' door in Kolomna. "Ik ben voorbereid op alles, maar ik leef met de dag", zegt Angelina Golikova, in Peking winnaar van brons op de 500 meter. "In het begin denk je: dit is moeilijk, maar we overleven het wel. Maar na een tijd wordt het wel steeds moeilijker."

Bekijk hieronder een reportage van Rusland-correspondent Iris de Graaf:

Russische schaatsers beginnen aan seizoen zonder perspectief: 'Maar we gaan door'

Wel op het ijs, maar niet met een al te beste voorbereiding naar Stavanger afgereisd: de Duitse schaatsers. Claudia Pechstein - 50 jaar intussen - is er als vanouds bij, maar de Duitse schaatsbond kampt met een financieel probleem.

Het kan een uitgave van bijna 100.000 euro niet verantwoorden bij het nationaal olympisch comité. Tot er opheldering is over dat bedrag, blijft de geldkraan richting de schaatsbond dicht.

Pechstein won haar eerste olympische titel dertig jaar geleden, in 1992, in wat tegenwoordig het domein is van Irene Schouten, olympisch kampioene op de 3 en de 5 kilometer en de massastart.

Op al die afstanden ontbreekt de Italiaanse Francesca Lollobrigida voorlopig. Lollobrigida verliet Peking met een zilveren en een bronzen plak, maar keert tot sowieso eind dit jaar niet terug in competitie.

Het podium van de 3.000m: Lollobridgida, Schouten en Weidemann

Schouten krijgt wel concurrentie van de Canadese Isabelle Weidemann. "Na de Spelen was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het project ploegenachtervolging was geslaagd", zegt Weidemann, goed voor olympisch goud op de achtervolging, zilver op de 5.000 meter en brons op de 3.000 meter.

"Mijn doel is dit jaar sneller te zijn dan ooit. Irene is zo snel. Ik hoop haar tegenstand te kunnen bieden", zegt Weidemann bescheiden. Of wil ze Schouten ook verslaan? "Ik hoop en denk dat we elkaar willen verslaan. Ik denk dat ze ook rekening houdt met mij."

Geschorst na auto-ongeluk

Nog een opvallende afwezige: Kim Min-seok, tweevoudig olympisch medaillewinnaar op de 1.500 meter. De Zuid-Koreaan is niet gestopt of geblesseerd, maar zit een schorsing uit die hem is opgelegd door de nationale bond.

Kim veroorzaakte afgelopen zomer een auto-ongeluk op het Koreaanse trainingscentrum nabij Seoul. Na een feest reed Kim in beschonken toestand tegen een hek toen hij enkele andere schaatsers naar huis wilde rijden. Hij kreeg een schorsing van achttien maanden.

Naast Kim werd nog een medaillewinnaar bestraft naar aanleiding van het incident. Chung Jae-won, zilver op de massastart, kreeg een schorsing van een jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl