ANP
NOS Schaatsen

KNSB gebruikt aanwijsplek niet: Nuis en Verbij missen eerste wereldbeker

Kjeld Nuis moet de eerste wereldbeker van het schaatsseizoen definitief aan zich voorbij laten gaan. Hij miste afgelopen weekeinde in Heerenveen het kwalificatietoernooi door een liesblessure.

De selectiecommissie van de schaatsbond had de drievoudig olympisch kampioen vanwege zijn staat van dienst via een aanwijsplek kunnen selecteren voor de wereldbeker volgende week in het Noorse Stavanger, maar de KNSB besloot van die optie geen gebruik te maken.

Ook geen aanwijsplek Verbij

Ook Kai Verbij werd niet aangewezen voor de wereldbeker in Noorwegen. De tweevoudig wereldkampioen op de 1.000 meter blesseerde zich eveneens aan zijn lies. Het overkwam hem kort na de start op de 500 meter. Verbij liet zondag de 1.000 meter uit voorzorg schieten.

Bekijk de hele selectie in de carrousel:

 • NOS
  De WB-selectie voor de 500 meters
 • NOS
  De WB-selectie voor de 1.000 meters
 • NOS
  De WB-selectie voor de 1.500 meters
 • NOS
  De WB-selectie voor de 3 en de 5 kilometer
 • NOS
  De WB-selectie voor de ploegenachtervolging en de massastart

Als Nuis wel was aangewezen, zou dat waarschijnlijk ten koste zijn gegaan van Jordy van Workum, die bij het kwalificatietoernooi als vijfde eindigde op de 1.500 meter. Van Workum mag zich echter opmaken voor de eerste wereldbeker.

Nuis liep zijn blessure donderdagmiddag in Thialf op tijdens een training op het ijs. Bij onderzoeken in het ziekenhuis kwam geen verrekking of scheuring aan het licht, maar het kwalificatietietoernooi kwam nog te vroeg. Wel was Nuis zondag alweer in staat een fietstraining te doen.

Bekijk hieronder hoe Nuis een dag voor het wereldbeker kwalificatietoernooi geblesseerd raakte:

Nuis geblesseerd vlak voor wedstrijd: 'Pang, alsof er een breinaald in mijn been stak'

De selectie voor de eerste wereldbeker kent verder geen verrassingen: de schaatsers die afgelopen weekeinde bij de eerste vijf eindigden, mogen in Stavanger meedoen.

De keuzes van bondscoach Ritsma

Voor het onderdeel massastart selecteerde bondscoach Rintje Ritsma bij de vrouwen Irene Schouten en Marijke Groenewoud en bij de mannen Jorrit Bergsma en Bart Hoolwerf.

Op de ploegachtervolging bestaan de Nederlandse teams in Stavanger uit Antoinette Rijpma-de Jong, Schouten, Groenewoud en Joy Beune en bij de mannen uit Patrick Roest, Marcel Bosker, Bergsma en Beau Snellink.

De eerste wereldbeker van het schaatsseizoen in het Noorse Stavanger is van 11 tot en met 13 november. Het is de eerste van in totaal zes wereldbekers.

Bekijk hieronder een overzicht van alle toernooien deze winter:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl