NOS SchaatsenAangepast

Wennemars junior verrast op 1.000 meter, Roest wint boeiend gevecht van Bergsma

Otterspeer wint, Wennemars verrast op 1.000 meter in Thialf

Hein Otterspeer heeft bij de wereldbekerkwalificatie in Heerenveen de 1.000 meter gewonnen, voor de verrassende Joep Wennemars, die ook een wereldbekerticket pakte. Op de 10.000 meter was Patrick Roest de sterkste na een boeiend gevecht met Jorrit Bergsma.

Op de 1.000 meter ontbraken de geblesseerde Kjeld Nuis en Kai Verbij. De zege ging naar Otterspeer in een tijd van 1.08,39 en hij was daarmee slechts 0,02 sneller dan de 20-jarige Wennemars, inderdaad: de zoon van.

Ook Louis Hollaar, Thomas Krol en Wesly Dijs verzekerden zich van deelname aan de 1.000 meter bij de eerste vier wereldbekerweekends van het seizoen.

Wennemars en Hollaar verrassend snel

De zege van Otterspeer was niet verrassend, maar dat Wennemars en Hollaar op een fractie tweede en derde werden, was dat wel. Hollaar was ook al knap tweede geworden op de 1.500 meter.

Olympisch kampioen Krol, slechts derde op de 1.500 meter, maakte er ook op de 1.000 meter een worsteling van die na 1.08,52 ten einde kwam.

'Vet dat het lukt'

"Dit is zeker een verrassing", was de reactie van Joep Wennemars na zijn tweede plek. "Ik had als doel om me dit weekeinde voor één afstand te plaatsen. Het is vet dat het lukt", aldus de zoon van oud-schaatser Erben Wennemars.

Voor Otterspeer was zijn zege niet echt een verrassing: 'Mwoah, ik wilde graag winnen, maar je moet het toch even doen. Maar ik heb de volle buit binnen, dus ik ben hartstikke tevreden."

Roest verslaat Bergsma opnieuw

Patrick Roest won na de 5.000 en de 1.500 meter ook de 10.000 meter in Heerenveen. Op de 10 kilometer versloeg Roest, net als op de 5 kilometer, Jorrit Bergsma na een fascinerend, rechtstreeks gevecht.

Roest verslaat Bergsma ook op de 10.000 meter na een boeiend gevecht

Vrijdag nam Roest op de 5.000 meter een flinke voorsprong en moest hij in de slotfase alles op alles zetten om Bergsma 0,20 seconde voor te blijven. Dit keer werd het gaatje geslagen door Bergsma, zesvoudig nationaal kampioen, drievoudig wereldkampioen en eenmalig olympisch kampioen op de langste afstand.

Roest reed in Thialf een tijd van 12.52,22, Bergsma kwam tot 12.53,17. De snelste vijf schaatsers plaatsten zich voor de enige 10 kilometer tijdens de wereldbekerwedstrijden van dit jaar, in december in Calgary.

De andere drie startbewijzen gingen naar Mats Stoltenborg, Beau Snellink en Kars Jansman.

Roest leek geslagen, maar met een furieuze eindsprint boog hij in de laatste twee ronden een achterstand van 1,64 om in een voorsprong van 0,95 seconde. De laatste ronde van Roest ging in 27,93 en dat was het snelste rondje ooit op een 10.000 meter gereden.

Spektakel

"We hebben er samen weer een spektakel van gemaakt", sprak winnaar Roest na de race. "Ik probeerde een voorzichtige rit te rijden, want een plek in de topvijf zou genoeg zijn. Maar als ik aan het einde over zou hebben en Bergsma in de buurt zou zijn, mocht ik gaan racen. Dus toen heb ik de volle eindsprint ingezet."

En dat merkte Bergsma, die zich net als op de 5 kilometer tevreden moest stellen met de tweede plek.

"Op een gegeven moment dacht ik: dit gat is wel safe. Patrick zat wel op de bagagedrager en heeft zoveel kunnen overhouden om dit nog eruit te knallen. Het zit dicht bij elkaar, dus het belooft een mooie strijd te worden de rest van het seizoen", aldus Bergsma.

Massastart

Bergsma was wel heer en meester op de massastart. Chris Huizinga kwam als tweede over de finish, voor Bart Hoolwerf. Bondscoach Rintje Ritsma maakt later bekend welke twee rijders zullen meedoen aan de eerste wereldbekerwedstrijden.

De eerste vier wereldbekerwedstrijden worden verreden in Stavanger en Heerenveen (in november) en twee keer in Calgary (in december). De vijfde wereldbeker en de wereldbekerfinale zijn in februari in Polen.

De startbewijzen voor de EK allround en sprint in Hamar, begin januari, worden verdeeld bij de NK, eind december. De deelnemers aan de WK afstanden van begin maart in Heerenveen worden na de NK afstanden van begin februari bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl