NOS SchaatsenAangepast

Stolz overklast concurrentie op 1.500 meter, bondscoach Ritsma debuteert met zilver

Stolz wint 1.500 meter bij World Cup Stavanger, Nederlanders buiten podium

Jordan Stolz heeft bij de eerste wereldbekerwedstrijd schaatsen van dit seizoen de eerste afstand gewonnen: de 1.500 meter. De 18-jarige Amerikaan zette in Stavanger met 1.44,89 niet alleen de snelste tijd neer, maar ook een nieuw baanrecord.

Daarnaast werd Stolz de jongste winnaar ooit van een individuele afstand. Vorig seizoen maakte hij zijn debuut en had hij als beste resultaat een tweede plaats op de 1.000 meter. Toch gold hij in Noorwegen al als een van de favorieten voor de zege, omdat hij de beste tijd van het seizoen in handen had.

'Niet heel slecht' debuut Ritsma

Op de ploegenachtervolging was er zilver voor Nederland. Patrick Roest, Marcel Bosker en Beau Snellink schaatsten bij het debuut van Rintje Ritsma als bondscoach naar de tweede plaats achter de Verenigde Staten. Olympisch kampioen Noorwegen pakte het brons.

"Voor de eerste keer was die niet heel slecht", reageerde Ritsma. "Maar aan het begin zijn we hem iets te voorzichtig aangegaan. Daar ligt nog wel een beetje ruimte."

Zilver voor Nederland op ploegenachtervolging bij debuut bondscoach Ritsma

Stolz mengde zich met zijn tijd op de 1.500 meter direct in de wereldtop, maar zijn doel dit seizoen zijn de wereldkampioenschappen junioren, in februari in Inzell. "Daar wil ik een goed allroundklassement rijden. Daarna ga ik me richten op de WK afstanden. Het liefst rijd ik daar alle afstanden, misschien alleen de tien kilometer niet."

Gedachten gaan terug naar Heiden

Een Amerikaan die zich op alle afstanden richt, de gedachten gaan bij menig schaatsvolger direct terug naar Eric Heiden. Maar Stolz wil zich bij lange na niet aan de vijfvoudig olympisch kampioen van 1980 spiegelen.

In Lake Placid won Heiden goud op elke afstand. "Ik denk ook weleens aan hem, maar wat hij deed, was ongelofelijk. Ik wil me niet met hem vergelijken."

Het zilver in de eerste wereldbekerwedstrijd op de 1.500 meter ging naar de Canadees Connor Howe (1.46,65), de Chinees Ning Zhongyan (1.46,68) pakte het brons. De Nederlanders speelden geen rol van betekenis: Patrick Roest was de beste met een zevende plaats.

Olympisch kampioen Kjeld Nuis was niet van de partij bij de eerste wereldbekerwedstrijd. Hij miste het kwalificatietoernooi wegens een liesblessure. Schaatsbond KNSB had hem een aanwijsplek kunnen geven, maar maakte geen gebruik van die optie.

De nummer drie van de Winterspelen, Kim Min-seok, ontbrak wegens een schorsing die hem is opgelegd door de Zuid-Koreaanse schaatsbond. Kim en drie andere schaatsers zijn bestraft voor hun betrokkenheid bij een ongeluk op het nationaal trainingscentrum nabij Seoel.

Krol stort in

Thomas Krol, winnaar van olympisch zilver in Peking, was wel van de partij. Tijdens de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen was hij nog zoekende naar zijn vorm, maar worstelde hij zich wel naar plaatsing voor de wereldbekers over 1.500 en 1.000 meter.

De 30-jarige Krol moest in de slotrit aantreden. De tijd van Stolz bleek te hoog gegrepen voor de Nederlander. In het laatste rondje stortte Krol in, waarna hij in 1.48,37 over de eindstreep kwam. Daarmee werd hij zestiende.

  • NOS
    Schaatsprogramma zaterdag
  • NOS

Patrick Roest en Louis Hollaar, respectievelijk de nummer een en twee van het kwalificatietoernooi, kwamen in de eerste twee ritten in actie. De 24-jarige Hollaar zette 1.48,06 neer, goed voor de vijftiende plaats, en was daarmee bijna drie seconden langzamer dan eind oktober in Heerenveen.

Ook Roest wist zijn tijd van Thialf (1.44,62) niet te benaderen. Hij finishte in 1.47,24. Wesly Dijs, die zich als vierde Nederlander had geplaatst voor de wereldbeker op de 1.500 meter, zette 1.47,37 neer, waarmee hij als negende eindigde.

Ploegenachtervolging zonder Bergsma

Aan de start van de ploegenachtervolging stonden voor Nederland Roest, Bosker en Snellink. Laatstgenoemde was de vervanger van Jorrit Bergsma, die zich vrijdagochtend ziek had afgemeld voor het eerste wereldbekerweekend.

Bondscoach Ritsma: 'Roest is een heel goede motor, maar duwen gaat nog niet zo goed'

Roest reed de hele race op kop, gevolgd door Bosker en Snellink. Ritsma stond voor het eerst als bondscoach langs de baan en zag dat de duwtechniek nog niet helemaal perfect werd uitgevoerd. "Het is toch niet helemaal lekker op elkaar afgestemd."

Nederland reed een vlakke race en versloeg de Canadezen in de derde rit en zette een tijd neer van 3.44,64. In de slotrit dook alleen de Verenigde Staten, met Ethan Cepuran, Casey Dawson en Emery Lehman in de ploeg, daar nog onder met 3.44,01.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl