NOS SchaatsenAangepast

Wiklund beëindigt zegereeks Schouten op 3.000 meter, zilver Leerdam op 500 meter

Schouten voor het eerst in tien races verslagen op 3.000 meter, Wiklund pakt goud

Irene Schouten heeft na negen overwinningen op rij een 3.000 meter verloren. Op het ijs in Stavanger werd ze bij de eerste wereldbeker verrassend verslagen door Ragne Wiklund. Schouten pakte achter de Noorse het zilver.

Ook op de 500 meter was er een Nederlandse medaille. Jutta Leerdam schaatste naar het zilver. De winst op die afstand ging naar Kim Min-sun, die fors sneller was dan de concurrentie.

Leerdam snel naar zilver op 500 meter bij eerste wereldbeker, goud voor Kim

De 30-jarige Schouten, die bij de Spelen van Peking drie keer goud pakte, kwam in de voorlaatste 3.000 meter-rit in actie en had de tijd van Wiklund (4.03,11) als richtpunt. De Noorse had voor eigen publiek een sterke race neergezet, waarin ze in het tweede gedeelte nog een versnelling in huis had.

De opening van Schouten was wat sneller dan die van Wiklund, maar al snel kreeg ze het zwaar. Ze probeerde in het laatste gedeelte nog te versnellen. Dat had echter niet het gewenste effect. Ze finishte in 4.05,017.

Superslecht

"Ik reed gewoon superslecht", reageerde Schouten. "Ik voelde me best goed deze week en reed prima rondjes. Maar na de rit van Wiklund wist ik: ik mag geen foutje maken, waardoor ik eigenlijk te gehaast ging werken. Ik schaatste niet, ik was aan het werken."

"Gisteren ging het prima, maar deze rit was gewoon heel slecht. Dat heb ik in tijden niet gehad."

Bekijk hieronder in de carrousel de reacties van Schouten en Wiklund:

Schouten: "Ik weet dat het pas in maart (bij de WK afstanden, red). moet gebeuren, maar ik voelde me goed. Wanneer de internationale wedstrijden beginnen, wil je eerste worden. Ik sta niet aan de start om tweede te worden."

Na Schouten kwam regerend wereldkampioene Antoinette Rijpma-de Jong op het ijs. Rijpma-de Jong ging razendsnel van start, maar moest dat bekopen en zette een tijd neer van 4.09,86, waarmee ze op de zesde plaats eindigde.

Marijke Groenewoud eindigde net buiten het podium met 4.06,33. Het brons was voor Isabelle Weidemann, dezelfde kleur die ze bij de Spelen van Peking omgehangen kreeg.

  • NOS
    Schaatsprogramma zaterdag
  • NOS

Op de 500 meter was het klasseverschil tussen Kim en de concurrentie overduidelijk. De 23-jarige Koreaanse was de enige van het deelnemersveld die een 37'er liet noteren: 37,55.

De eerste wereldbekerzege van Kim uit haar carrière betekent ook dat Lee Sang-hwa, die tot nu toe de enige Koreaanse was die bij een wereldbeker weleens zegevierde op de 500 meter, een opvolgster heeft. De Japanse Miho Takagi schaatste naar het brons in 38,17.

Leerdam vs Jackson

De achtste 500 meter-rit op het ijs van Stavanger was een mooi affiche tussen Jutta Leerdam, de snelste vrouw op een laaglandbaan dit seizoen, en olympisch kampioene Erin Jackson.

Bekijk hieronder de reacties van Leerdam en Kok:

De Amerikaanse kwam rechtstreeks uit Argentinië waar ze mee had gedaan aan de WK inline skaten. Haar vorm van afgelopen seizoen was dan ook nog ver te zoeken.

Leerdam was iets sneller in de opening, waarna de twee er een spannend gevecht van maakten. De Nederlandse had op de laatste honderd meter nog net wat meer over dan Jackson, die uiteindelijk de achtste tijd neerzette.

Femke Kok, vorig jaar nog twee keer op het podium bij een wereldbeker over 500 meter, stelde in Stavanger teleur. Ze was de langzaamste van de vijf Nederlanders op het ijs. Haar tijd van 38,64 betekende een twaalfde plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl