NOS SchaatsenAangepast

Zilver voor Nederland op ploegenachtervolging, Groenewoud pakt brons op 1.500

Achtervolgingsploeg pakt zilver bij wereldbeker in Stavanger, goud voor Canada

Antoinette Rijpma-de Jong, Irene Schouten en Marijke Groenewoud hebben bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger zilver gepakt op de ploegenachtervolging. Op de 1.500 meter was er met brons ook een individuele medaille voor Groenewoud.

Rintje Ritsma stond dit weekend voor het eerst als bondscoach langs de baan bij een wereldbekerwedstrijd en zag de vrouwenploeg snel starten onder leiding van Rijpma-de Jong.

De race was echter niet helemaal vlekkeloos. Zo was er bij Groenewoud even een wankeling in de bocht. Toch bleef het tempo hoog in de ploeg, waarbij Schouten Rijpma-de Jong afloste op kop. De drie Nederlandsen lieten zich niet afleiden door het Noorse team, dat na een misslag in de bocht de strijd opgaf, en zetten een tijd neer van 3.02,29.

Rijpma-de Jong na zilver: 'Rommelig, maar het duwen gaat steeds een beetje beter'

In de slotrit reden de twee favorieten nog tegen elkaar: olympisch kampioen Canada en Japan, dat olympisch zilver won in Peking. De Canadezen werden even uit elkaar gereden door de snelle start van Isabelle Weidemann, maar toen ze weer in elkaars slag reden, doken ze onder de tijd van Oranje. Met 3.01,81 pakten ze het goud.

De Japanse ploeg, met onder anderen Miho Takagi, zette de derde tijd neer.

Derde medaille Takagi

Voor Takagi was dat haar tweede medaille van de dag en haar derde van het weekend. Ze pakte vrijdag al brons op de 500 meter, en was zaterdag de snelste op de 1.500 meter.

Groenewoud was met een derde plaats de beste Nederlandse. Ragne Wiklund, die vrijdag op de 3.000 meter verrassend Schouten te snel af was geweest, pakte het zilver.

De 28-jarige Takagi besloot zich niet met de Japanse nationale selectie voor te bereiden, maar met de Nederlandse trainer Johan de Wit in de Elfstedenhal in Leeuwarden. De Wit vertrok na een succesvolle periode met meerdere olympische en wereldtitels bij de Japanse bond.

Takagi wilde echter onder De Wit blijven trainen, anders had ze waarschijnlijk haar schaatscarrière beëindigd. Zo ontstond 'Team Miho'. In Stavanger liet Takagi zien dat ze al vroeg in het seizoen in vorm is. Ze won voor de veertiende keer in haar carrière wereldbekergoud op de 1.500 meter.

Groenewoud beste Nederlandse

Groenewoud, die op de Spelen van Peking verrassend vijfde werd op de middellange afstand, dook als eerste onder de twee minuten. Ze reed tegen Li Qishi en kreeg flink wat weerstand van de Chinese. Pas in het laatste rondje nam de 23-jarige Nederlandse afstand en dat resulteerde in een tijd van 1.58,19.

Schaatsprogramma Stavanger

Rijpma-de Jong, die afgelopen winter olympisch brons pakte, kwam in de eerste World Cup van het seizoen met 1.58,52 niet verder dan de vijfde plaats.

Jutta Leerdam pakte vrijdag het zilver op de 500 meter, maar speelde op de 1.500 meter geen rol van betekenis. Ze had moeite met het tweede gedeelte van de race en finishte in 1.59,56, goed voor de tiende plaats. Joy Beune werd zevende met een tijd van 1.58,87.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl