Miho Takagi
NOS Schaatsen

Takagi en De Wit trekken eigen plan om 'beste schaatsteam ter wereld' te worden

Was trainer Johan de Wit niet bij haar gebleven, dan had Miho Takagi haar carrière waarschijnlijk al beëindigd. Maar de olympisch kampioene op de 1.000 meter schaatst nog steeds, alleen niet meer als onderdeel van de Japanse nationale selectie. "Ik wil graag schaatsen bij Johan", zegt Takagi. "Dat is het belangrijkste voor mij."

De Wit leidde de Japanse vrouwen als bondscoach de afgelopen jaren naar meerdere olympische en wereldtitels, maar na de Winterspelen van Peking vertrok hij bij de bond.

De Wit en Takagi bleven een eenheid en daarom bereidde ze zich de afgelopen weken niet in Japan, maar in de Elfstedenhal in Leeuwarden voor op de eerste wereldbeker van het seizoen, dit weekeinde in Stavanger. Te midden van de rijders van de regionale ploeg Team Frysk zette Takagi de puntjes op de i voor ze afreisde naar Noorwegen.

Bekijk hier een reportage met Takagi en De Wit:

De Wit en Takagi blijven elkaar trouw, maar hun ploeg is voorlopig enkel 'Team Miho'

De 28-jarige Takagi won met haar zus Nana en Ayano Sato drie wereldtitels op de ploegenachtervolging, het onderdeel waar op de Spelen van 2018 olympisch goud werd gewonnen. Ze werd de afgelopen jaren al eens wereldkampioene sprint én allround en pakte in Peking haar eerste individuele olympische titel.

"Ik heb er na het seizoen veel over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat ik schaatsen nog steeds heel leuk vind. Ik wil een sterkere en snellere schaatser worden."

De Wit: "Miho is in mei weer gaan trainen en heeft in juni de knoop doorgehakt dat ze door wilde. Toen heeft ze mij gebeld met de vraag of ik haar coach wilde worden. Dat was haar eerste optie. We hebben een heel goede band. Als zo iemand belt, kun je daar eigenlijk geen nee tegen zeggen."

De Wit omhelst Takagi na haar olympische titel op de 1.000 meter

Voorlopig is De Wit trainer van 'Team Miho', maar uitbreiding is het grote doel. "We hadden geen keus", zegt De Wit. "In juni is iedereen al begonnen. Dan zijn er nog wel rijders over, maar die waren niet goed genoeg, vonden wij. Daarom hebben we besloten om zo te beginnen. De staf opbouwen en sponsoren zoeken en vanaf volgend jaar wat groter worden."

"Ze doet het nu alleen met mij. Dat is te behappen, maar als je groter wil worden zal er wel meer geld moeten komen. Er zijn partijen die ons helpen. We hebben een Nederlandse sponsor gevonden, maar dat is geen hoofdsponsor. We moeten echt wel wat groter worden."

Van Team Miho naar 'beste team ter wereld'

De ambitie van De Wit is niet misselijk. Hij wil "het beste schaatsteam ter wereld" neerzetten, qua omvang vergelijkbaar met Jumbo-Visma, dat op dit moment veertien langebaanschaatsers onder contract heeft staan en daarnaast ook een opleidingsteam en een marathonploeg heeft.

Johan de Wit

De Wit hoopt uit praktisch oogpunt vooral nog meer Japanse schaatsers aan zich te binden. "De Japanse bond zou dat moeten omarmen. De Japanse bond heeft besloten het grootste gedeelte van het budget te stoppen in de opleiding. De topschaatsers hebben op dit moment geen prioriteit."

"Ze zouden moeten zeggen: 'Wat hebben jullie nodig? Dit is top voor ons, dan kunnen wij ons richten op opleiden en mogen jullie de toppers doen.' Maar dat is tot op heden nog niet zo."

Bekijk hieronder het programma van de wereldbeker in Stavanger:

  • NOS
    Schaatsprogramma zaterdag
  • NOS
    Schaatsprogramma zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl