De Krimbrug afgelopen zaterdag
NOS NieuwsAangepast

'Acht verdachten aangehouden' voor explosie Krimbrug, na twijfelachtig onderzoek

De Russische geheime dienst FSB heeft acht mensen opgepakt in verband met de explosie op de Krimbrug van afgelopen zaterdag, meldt het Russische staatspersbureau Interfax. Het gaat om vijf Russische burgers en drie mensen uit Oekraïne en Armenië. Maar een onafhankelijk onderzoeker heeft vragen over de resultaten van het Russische onderzoek naar de ontploffing.

De verdachten hebben volgens de FSB meegewerkt aan de voorbereiding van de explosie. Bij de ontploffing op de brug kwamen zeker drie mensen om, en een deel van de rijbanen stortte in. Rusland denkt dat de Oekraïense militaire inlichtingendienst achter de actie zit.

Uit onderzoek van de FSB zou blijken dat het explosief omwikkeld was in kunststof folie, verstopt in een lading vracht van 22 pallets. De geheime dienst publiceerde een röntgenfoto van wat volgens de dienst de vrachtwagen is die is ontploft.

Begin augustus zou die vracht van Odessa naar Bulgarije zijn gestuurd. Daarna ging die volgens de FSB met vervalste documenten via Armenië, Georgië en Zuid-Rusland naar de Krimbrug, waar hij dus uiteindelijk is ontploft.

Verschillende vrachtwagens

De röntgenfoto komt volgens de onderzoeker niet overeen met de beelden van een beveiligingscamera waarop de ontplofte vrachtwagen wordt geïnspecteerd door Russische beveiligers.

Het gaat om twee verschillende vrachtwagens, laat hij op Twitter zien:

Zo zijn op de röntgenfoto vier wielen te zien en op de beveiligingsbeelden vijf. Ook heeft de wagen op de camerabeelden een dubbele achteras en die op de beelden van de FSB slechts een enkele. Verder zit het reservewiel op een andere plaats en is de zijbumper niet zichtbaar op de röntgenfoto.

Brug van strategisch belang

De 19 kilometer lange brug, die het vasteland van Rusland verbindt met de Krim, is van groot strategisch belang voor Moskou. De verbinding over de straat van Kertsj wordt onder meer gebruikt voor de bevoorrading van Russische troepen op de Krim.

Het schiereiland werd in 2014 door de Russen geannexeerd en een jaar later werd begonnen met de bouw van de brug. Bij de opening in 2018 reed de Russische president Poetin als eerste over de brug.

Wie er daadwerkelijk achter de aanval zit, is nog steeds niet duidelijk. Oekraïne heeft de aanval niet opgeëist. Maar vanuit de Oekraïense bevolking wordt er wel opgetogen op de explosie gereageerd. Zo is er een postzegel van uitgebracht, net zoals dat gebeurde toen het Russische vlaggeschip Moskva tot zinken werd gebracht.

Raketaanvallen als reactie

Als reactie op de explosies vuurde Rusland afgelopen maandag meer dan tachtig raketten af op steden door heel Oekraïne, ook op de hoofdstad Kiev. Poetin sprak van een terroristische aanval door Oekraïne. De Russische raketten raakten onder meer burgerdoelen en er zijn zeker elf doden bij gevallen.

Ook gisteren en vandaag zijn op meerdere plekken in Oekraïne raketaanvallen en explosies gemeld. Zo werd Zaporizja gisteren bestookt met raketten, evenals de omgeving van Vinnytsja.

Bij de explosie op de Krimbrug vloog ook een passerende goederentrein met brandstof in brand:

Explosie, brand en instorting: Krimbrug in puin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl