Satellietbeelden van gisteren tonen de schade aan de Krimbrug
NOS NieuwsAangepast

Duikers inspecteren Krimbrug, nog veel onduidelijk over explosie en schade

Een dag na de zeer zware explosie op de brug tussen de Krim en Rusland zijn nog veel vragen onbeantwoord. Rusland noch Oekraïne zegt wie achter de ogenschijnlijke sabotageactie zit. Russische duikers onderzoeken vandaag de schade aan de strategisch en symbolisch belangrijke Krimbrug.

Een deel van de twee rijbanen is ingestort als gevolg van de ontploffing. Er wordt gesproken over drie doden. Volgens het Kremlin werd de explosie veroorzaakt door een bom in een vrachtwagen, maar of dat klopt is onduidelijk. Zo'n tien uur na de knal is het verkeer over de andere rijbaan deels hervat, stelt Rusland.

Geen bussen of vrachtwagens meer

Over de Krimbrug mogen voorlopig alleen auto's rijden. Bussen en vrachtwagens moeten de veerdienst tussen Rusland en het schiereiland gebruiken, zegt de door het Kremlin geïnstalleerde leider van de Krim volgens Russische staatsmedia. De spoorbrug blijft volgens Sergej Aksjonov wel open voor alle vormen van treinverkeer.

Aksjonov meldt niet waarom vrachtverkeer niet meer welkom is op de overgebleven rijbaan. Mogelijk wordt de schade aan de brug daarvoor te groot geacht. De staat van het bouwwerk wordt momenteel onderzocht.

Per decreet van president Poetin is de beveiliging van de brug opgeschroefd. De autoriteiten verwachten dat er vanavond meer duidelijkheid is over de toestand van de brug.

Zware klap

De schade aan het 19 kilometer lange bouwwerk is een nieuwe klap voor Rusland. Het leger lijdt zware verliezen en Oekraïne meldt steeds meer terreinwinst. De explosie op het prestigeproject, een paar uur na Poetins zeventigste verjaardag, laat zien dat hij de veiligheid van de brug en het verkeer tussen Rusland en de Krim niet kan garanderen.

De Krimbrug is ook cruciaal voor het vervoer van oorlogsmaterieel. Zeker nu het Oekraïense leger oprukt in het zuiden is deze bevoorradingslijn voor de Russische strijdkrachten onmisbaar. Volgens de Britse inlichtingendiensten is deze capaciteit op zijn minst fors aangetast.

De Russische minister van Transport zegt dat het treinverkeer over de spoorbrug vanavond weer zal rijden.

Bij de explosie vloog gisteren ook een passerende goederentrein met brandstof in brand:

Explosie, brand en instorting: Krimbrug in puin

Volgens de Russische gouverneur van de Krim, Aksjonov, zal zijn regio de klap te boven komen. "De situatie is beheersbaar. Het is onprettig, maar niet fataal", zegt de bestuurder. "Natuurlijk lopen de emoties op en is er het gezonde verlangen om wraak te nemen."

Maar op wie er wraak zou moeten worden genomen, is nog onduidelijk. De eigenaar van de volgens het Kremlin ontplofte truck was volgens de autoriteiten een inwoner van de aan de brug grenzende Russische regio Krasnodar. De woning van de man, die is omgekomen, is doorzocht.

'51-jarige Azerbeidjaan'

Volgens nieuwssite Turan was de bestuurder de 51-jarige Azerbeidzjaan Mahir Yusubov. De vrachtwagen waarin hij reed, was volgens het persbureau geregistreerd op naam van zijn 26-jarige neef Samir Yusubov. Die zegt in een online video dat hij niets met de explosie te maken heeft. Het tweetal woont in de regio Krasnodar.

Oekraïne heeft de aanval niet opgeëist. De explosie is er groot nieuws, en wordt net als het zinken van het Russische vlaggenschip Moskva uitgebracht als postzegel.

Inwoners van Kiev poseren glimlachend voor een uitvergrote versie van de Krimbrugpostzegel:

In een van zijn dagelijkse videoboodschappen verwees president Zelensky slechts impliciet naar de situatie op de Krim. Hij zei cryptisch dat het er "bewolkt en warm" was. "Maar hoe bewolkt het ook is, Oekraïners weten dat onze toekomst zonnig is. Dit is een toekomst zonder bezetters op ons grondgebied, vooral op de Krim."

Het schiereiland werd in 2014 geannexeerd door het Kremlin - een daad die als illegaal en verwerpelijk werd bestempeld door het Westen. Zoals ook de recente annexaties van Oost-Oekraïense gebieden onder meer door de EU en de VS zwaar worden veroordeeld.

De Krimbrug staat symbool voor de Russische bezetting van het schiereiland. President Poetin betaalde persoonlijk mee aan de bouw. Ook was hij de eerste die eroverheen reed in een vrachtwagen tijdens de grootse opening in 2018.

Een adviseur van Zelensky speculeerde gisteren overigens dat de sabotageactie mogelijk het gevolg is van een interne machtsstrijd in Moskou. Hij gaf geen bewijs voor deze bewering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl