Een Oekraïense militair hangt een vlag op in een bevrijd dorp
NOS Nieuws

Opmars zet door: Oekraïne herovert opnieuw dorpen in regio Cherson

Het Oekraïense leger zet het tegenoffensief in de zuidelijke regio Cherson met succes voort. Net als gisteren wordt de bevrijding van meerdere dorpen gemeld. Vanuit het noorden lijkt Oekraïne over de gehele linie Rusland tientallen kilometers terug te dringen naar het zuiden.

Gisteren leek het erop dat Russische troepen bij het dorpje Doedtsjany, zo'n 30 kilometer van het vorige front, een nieuwe verdedigingslinie probeerden op te zetten. Inmiddels zou Rusland volgens Russische militaire bloggers nog 20 kilometer zuidelijker zijn teruggetrokken, ter hoogte van de plaats Mylove.

Op geverifieerd beeld uit Doedtsjany is te zien dat Oekraïense militairen door het dorp lopen. Oekraïne heeft de bevrijding van deze plaats nog niet bevestigd.

In het blauw de bevestigde bevrijde gebieden, de pijl geeft aan over welke oppervlakte troepenbewegingen worden gemeld:

De situatie in de regio Cherson

De snelheid van de Oekraïense opmars zorgt ervoor dat de Russische troepen zich op een hoog tempo moeten terugtrekken, zegt defensiespecialist Dick Zandee van onderzoeksinstituut Clingendael. "Een herovering gebeurt normaal niet op deze snelheid. Het is nu nog onduidelijk of dit een geplande terugtrekking of een paniekactie is, maar het is duidelijk een strategische nederlaag."

Het snelle offensief komt op een belangrijk moment, zegt Zandee. "Oekraïne probeert de chaotische staat van de Russische strijdkrachten uit te buiten, nog voordat de gemobiliseerde reservisten aan het front arriveren." Ook naderen het natte najaar en de koude winter: voor die tijd hoopt Oekraïne nog zo veel mogelijk terreinwinst te boeken, denkt Zandee.

Evacuatie steden

Ook in het noordoosten zetten de Oekraïense strijdkrachten het offensief voort. De regio Charkov is inmiddels zo goed als volledig in Oekraïense handen. Na de bevrijding van de cruciale stad Lyman trekken Oekraïense troepen op naar Loegansk, de enige oblast die korte tijd volledig in Russische handen was.

De Oekraïense gouverneur van Loegansk heeft inwoners van de grote steden in de regio opgeroepen te evacueren vanwege het tegenoffensief van het Oekraïense leger. "Inwoners van bezette steden als Lysytjansk, Severodonetsk en Roebizjne zullen ook na bevrijding niet direct terug kunnen, omdat het maanden zal duren voordat de verwarming is hersteld", aldus Serhi Hajdaj.

Ondertussen gaat de mobilisatie in Rusland door. Volgens persbureau Interfax zijn inmiddels al 200.000 mannen opgeroepen. Zij worden volgens de Russische minister Sjojgoe van Defensie op zo'n tachtig verschillende oefenterreinen opgeleid voor de strijd in Oekraïne.

Annexatie 'voltooid'

De annexatie van vier Oekraïense regio's is volgens Rusland vrijwel afgerond. Na het parlement ratificeerde vandaag de Federatieraad de aansluiting van Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loegansk. Naar verwachting zet president Poetin vandaag nog de definitieve handtekening onder de wetgeving.

Overigens is het nog onduidelijk wat Moskou precies als onderdeel van Rusland beschouwt. Gisteren liet het Kremlin weten dat nog met burgers zal worden overlegd waar de grenzen van de geannexeerde gebieden komen te liggen. De grenzen van het front blijven zich in ieder geval verplaatsen.

In reactie op de annexatie heeft de Oekraïense president Zelensky een decreet ondertekend waarin onderhandelingen met Poetin worden uitgesloten. "We staan open voor dialoog met Rusland, maar wel met een andere president", aldus Zelensky.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl