Oekraïense strijders in het dorpje Chresjtsjenivka
NOS Nieuws

Doorbraak in regio Cherson: Oekraïne herovert dorpen langs Dnepr-rivier

  • Chiem Balduk

    Redacteur buitenland

  • Chiem Balduk

    Redacteur buitenland

Oekraïense troepen hebben in het noorden van Cherson met succes een doorbraak geforceerd. Langs de westoever van de Dnepr-rivier zou het leger inmiddels tientallen kilometers hebben bevrijd. Zowel van Oekraïense als Russische zijde wordt de herovering van meerdere plaatsen bevestigd.

De precieze omvang van het offensief is nog onbekend. President Zelensky zei vanochtend dat de afgelopen dagen een 'lijst aan nederzettingen' is bevrijd. Het Oekraïense leger heeft alleen de bevrijding van de dorpen Archanhelske en Myroljoebivka bevestigd. Sinds het begin van het langverwachte Oekraïense tegenoffensief in het zuiden wordt stilte betracht om de operatie niet in gevaar te brengen.

Volgens meerdere Russische militaire bloggers slaagde Oekraïne er zaterdag in door de Russische verdedigingslinie bij Zolota Balka door te dringen. "Ze zijn daarbij superieur in aantal militairen", schreef de Russische 'milblogger' Rybar gisteravond. Tot de plaats Doedtsjany, zo'n 30 kilometer zuidelijker, wordt er volgens hem gevochten. Ook de pro-Russische blogger WarGonzo houdt rekening met een grote doorbraak in Cherson.

Zie hier de recente heroveringen:

Het front bij Cherson

Mogelijk wordt bij Doedtsjany, bij een inham van de Dnepr, door de Russen een nieuwe verdedigingslinie opgezet. Volgens bloggers vindt bij die plaats een 'hergroepering' plaats. Dat kan alleen als zij de Oekraïense aanvallen voldoende kunnen afslaan.

Geïsoleerde bataljons

Hoewel de vooruitgang op de kaart er indrukwekkend uitziet, gaat het in werkelijkheid om dunbevolkt gebied. De grootste troef, de belangrijke havenstad Cherson, ligt op ruim 100 kilometer afstand van Doedtsjany. Halverwege de route daarnaartoe ligt de belangrijke dam bij Nova Kachovka. Als de Oekraïners die plaats weten te bevrijden, dan raken de Russen in de stad Cherson van drie kanten ingesloten. Beide doelen zijn echter nog niet binnen handbereik.

De afgelopen maanden zijn alle oeververbindingen over de brede Dnepr door Oekraïense aanvallen vernietigd. De Russische bataljons op de westoever zijn daarom behoorlijk geïsoleerd, alleen via kwetsbare pontons kunnen wapens, brandstof en nieuwe aanwas van militairen worden overgebracht.

Dat heeft ook gevolgen voor de burgerbevolking, die eveneens gevangen zitten. Formeel moeten mannen bij de Russische bezettingsautoriteit een speciale vergunning aanvragen om de oblast Cherson te mogen verlaten. Een lokaal nieuwskanaal meldt dat de mannelijke bevolking met geweld wordt gedwongen mee te vechten tegen hun eigen land. Of dat inderdaad zo is, is niet geverifieerd.

'Alles onder controle'

Vanuit de stad Cherson zijn de gevechten te horen, vertellen inwoners op anonieme basis aan de NOS. Zowel in de richting van het vliegveld als nabij een brug over een zijtak van de Dnepr zijn explosies gehoord.

Volgens Kiril Stremoesov, de door Rusland aangestelde leider van de stad, is alles onder controle in Cherson. In een video opgenomen naast de grotendeels verwoeste Antonovsky-brug bij Cherson roept hij mensen op om de kalmte te bewaren. De aangestelde gouverneur van de regio bevestigde vanochtend de Oekraïense successen. "Het is zwaar", zei Vladimir Saldo tegen Russische staatsmedia.

De Oekraïense heroveringen komen op een gevoelig moment. Vorige week besloot Rusland de bezette regio's Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja te annexeren, een illegale actie die dan ook door vrijwel geen enkel land wordt erkend. Terwijl het ratificatieproces in het Russisch parlement nog bezig is, verliest het Russische leger in korte tijd belangrijke bezette gebieden. Het Kremlin zegt dat nog zal worden besloten waar precies de grenzen van de geannexeerde gebieden komt te liggen.

Dit weekend bevrijdde het Oekraïense leger de belangrijke stad Lyman in de regio Donetsk. Ook vandaag worden heroveringen in het noordoosten gemeld. Ter hoogte van de stad Lysytjansk zouden Oekraïense troepen de regio Loegansk zijn binnengetrokken, meldt een vertegenwoordiger van de Russische bezettingsmacht in die regio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl