Oekraïense militair bij Lyman
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne trekt 'logistieke hub' Lyman binnen, Russen trekken zich terug

Het Oekraïense leger is zaterdag de stad Lyman in het oosten van het land binnengetrokken. Het Russische leger meldde vanmiddag dat het zijn militairen heeft teruggetrokken. Tegelijkertijd meldt de Oekraïense president Zelensky dat er gevechten zijn in de stad.

Een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten liet eerder op de dag nog weten dat er 5000 tot 5500 Russische soldaten omsingeld waren in de stad. Ze zouden "onsuccesvolle pogingen" ondernemen om uit de omsingeling te breken.

Diezelfde soldaten zouden volgens Rusland dus vertrokken zijn. In verband met de dreiging van omsingeling zijn troepen teruggetrokken uit Krasny Lyman "richting gunstiger linies", zegt het ministerie, dat de Russische naam van de stad gebruikt. Toch zijn er vanuit Oekraïense bronnen ook berichten over Russische krijgsgevangenen.

Volgens oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif is de inname van Lyman een gevolg van de Oekraïense doorbraak in de provincie Charkov. Dat gebeurde met drie grote militaire eenheden.

"Daarna hebben ze door kunnen rijden en kwamen ze geen Russische gevechtseenheden meer tegen tot aan Lyman, waar de Russen weer een verdedigingslinie hadden." Het moreel onder de Russische troepen aldaar zou ongelooflijk laag zijn, aldus De Kruif.

'Geen incident'

De herovering van Lyman is een enorme opsteker voor Oekraïne en een gevoelig verlies voor het Russische leger. De bezette stad in het noorden van Donetsk werd door de Russen gebruikt als logistieke hub in de regio, om troepen te groeperen en te voorzien van wapens. In de stad komen ook verschillende spoorlijnen samen.

"Dit betekent dat er weer een belangrijk verbindingsknooppunt in Oekraïense handen is", zegt De Kruif. De Oekraïners kunnen nu doorstoten naar Kremmina en de grotere steden Lysytsjansk en Severodonetsk. Een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten noemt de herovering van Lyman dan ook "een belangrijke psychologische overwinning."

Volgens De Kruif verliest de Russische president Poetin voortdurend terrein in de hele regio Loegansk. "Lyman is geen incident. Dit gaat de komende vier, vijf weken zo door. Het initiatief komt vanuit Oekraïne."

Annexatie

De Russische president Poetin kondigde gisteren de illegale annexatie aan van de bezette Oekraïense regio's Donetsk, Loegansk, Cherson en Zaporizja. Hij deed dat naar aanleiding van de schijnreferenda die de Russische regering in de gebieden heeft gehouden. Op het Rode Plein in Moskou vond een concert plaats om de 'inlijving' van de regio's te vieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl